Index Vakbarát Hírportál

A portlandi acélember csak tűrte, hogy gumibottal üssék

2020. július 20., hétfő 11:40 | aznap frissítve

Az oregoni Portlandben 50 napja zajlanak a tüntetések, a hétvégén már katonai egyenruhás fegyveresek hurcolták el véletlenszerűen a tüntetőket. Július 18-án este egy bírósági épület előtti tüntetésen készült egy videó szövetségi rendfenntartókról, ahogy gumibottal ütnek és paprikaspray-znek egy rezzenéstelenül álló tüntetőt, Chris Davidet – írja a Portland Tribune.

Az 53 éves David középiskola után belépett a haditengerészetbe, majd repülőmérnök lett. Azt mondta, hogy azért ment oda a fegyveresekhez, hogy beszéljen velük, mert szerinte megszegték a hivatali esküjüket. Mikor látta, hogy meg fogják ütni, eldöntötte, hogy csak tűri majd.

Tudtam, hogy nem fogok reagálni. Nem akartam visszaütni. Túl öreg vagyok ahhoz, hogy néhány fiatal srác megverjen

– mondta.

Pont haza akart indulni, mikor az épületből kijöttek a szövetségiek. Több rendfenntartó is köré gyűlt, majd az egyik ötször megütötte a gumibotjával (ami a nevével ellentétben akár alumíniumból is készülhetett), egy másik pedig kétszer arcon fújta paprikaspray-vel. Annyit védekezett, hogy megpróbálta félretolni a spray-ző szövetségi karját, de inkább hátat fordított, és középső ujjait feltartva elsétált.

Egy időre elvesztette a látását és leült egy padra, de egy utcai ápoló hátrébb segítette és ellátta a sérüléseit, majd elintézte, hogy kórházba kerüljön. Két helyen eltört a keze, amit a héten műteni kell majd.

A hivatali esküjük gyakorlatilag egy hűségeskü, amit az Egyesült Államok alkotmányának tesznek, és amit csinálnak, az már nem alkotmányos

– mondta David.

Rovatok