Index Vakbarát Hírportál

Összeomolhat Hongkong egészségügyi rendszere a második hullámtól

2020. július 29., szerda 06:39

Napi száz fölé emelkedett a hétmilliós Hongkongban a koronavírus napi új fertőzöttjeinek száma. Az 1997 óta ismét Kínához tartozó - de az utóbbi évekig széles autonómiát élvező, ám azt egyre inkább elveszítő - város hatékonyan kezelte a járvány első hullámának megfékezését, ám a 10 alá szorított esetszám mostanra ismét megtízszereződött.

Hongkong kormányzója szerint összeomolhat az egészségügyi rendszer is, ha a koronavírus-járvány újabb hullámát nem sikerül visszaszorítani. Carrie Liam ezért ismét arra kérte a hongkongiakat, hogy lehetőség szerint nagyon ügyeljenek a fizikai távolságtartásra és lehetőleg maradjanak otthon - írta a BBC.

Szerdától az éttermek ismét nem fogadhatnak vendégeket, és a külön háztartásban élők nem csoportosulhatnak, legfeljebb ketten találkozhatnak egyszerre.

Igaz, a rendelkezés jól jöhet ahhoz is, hogy a város felett egyre nagyobb közvetlen befolyást szerző Peking politikája ellen tiltakozást lehessen tartani. A számok azonban valóban a járvány erősödését igazolják:

július közepe óta a járvány terjedése stabilan meghaladja a legmagasabb tavaszi fertőzésszámokat. hétfőn érték el a csúcsot 145 fővel, kedden 106 új megbetegedést regisztráltak.

Eközben a halálozások száma így is alacsony, mindeddig 23 ember halt bele a fertőzésbe.

Rovatok