Index Vakbarát Hírportál

Kizártak 12 demokráciapárti jelöltet a hongkongi választásokról

2020. július 30., csütörtök 16:01

Hongkongban kizártak tizenkét demokráciapárti jelöltet a szeptemberi parlamenti választásokból - közölte csütörtökön a különleges közigazgatású kínai terület kormánya, és több kizárt képviselő hevesen bírálta az intézkedést mint a szabadságjogok elleni újabb támadást, írja az MTI. A hír hátteréhez, a pillanatnyi hongkongi helyzet áttekintéséhez ezt a cikkünket ajánljuk, amelyhez ez a pár napos hír is hozzátartozik.

A kormány közölte, hogy a választási bizottság élvezi a támogatását.

A kizártak között van Joshua Wong ismert hongkongi ellenzéki is, a Polgári Párt néhány tagja és mások, akik nyertek az ellenzék nem hivatalos "előválasztásán" július elején.

A bizottság közlése szerint további jelölteket is kizárhatnak majd.

A kormány pedig azt írta közleményében: "Hongkong önrendelkezésének (Pekingtől való függetlenségének) pártolása, ennek eléréséhez külföldi kormányok segítségének igénybevétele vagy az új nemzetbiztonsági törvény elvi elutasításának kifejezése olyan cselekedetek, amelyek nincsenek harmóniában a terület mini-alkotmányának szellemével". Mindazonáltal "itt szó sincs politikai cenzúráról, a szólásszabadság korlátozásáról vagy hogy bárkit megfosztanának a választásokon való indulás jogától, ahogy azt a hongkongi közösség egyes tagjai állítják".

Joshua Wong erre reagálva azt írta a Twitteren: "Peking egyértelműen teljesen figyelmen kívül hagyja a hongkongiak akaratát, el akarja távolítani a terület autonómiájának utolsó tartópillérét is, szigorú ellenőrzése alá akarja vonni annak törvényhozását."

A Polgári Párt szerint a kizárásokkal Peking gyakorlatilag elvette a hongkongiak jogát a választáshoz, de ezeknek az intézkedéseknek a hatására a párt szerint a hongkongiak csak még jobban fogják értékelni a szabadságot és a demokráciát.

Peking viszont üdvözölte "a törvényszegők" kizárását a választásokból.

A kizárásokkal jócskán csökken az ellenzék esélye arra, hogy többséget szerezzen a miniparlamentben a szeptember 6-i választásokon, illetve hogy a demokráciapártiak egy új generációja bekerüljön a hongkongi parlamentbe. Ez az esély még tovább csökkenhet, ha a kormány úgy dönt, hogy a koronavírus-járványra hivatkozva elhalasztják a szavazást, amint ez várható - jegyezte meg a Reuters hírügynökség. Ezek nyilvánvalóan ismét heves tiltakozást és esetleg Kína elleni büntető intézkedéseket fognak kiváltani a Nyugat részéről - tette hozzá a Reuters.

Előző nap első ízben vettek őrizetbe Hongkongban aktivistákat az új nemzetbiztonsági törvény alapján, felbujtás vádjával - közölte a helyi sajtó. Úgy tudni, 16 és 21 év közötti diákokról van szó. A rendőrség szerint a csoport a közösségi médiában tett ilyen tartalmú kijelentéseket a nemzetbiztonsági törvény július 1-jei hatálybalépése óta. Ez a törvény tartalmaz olyan előírásokat, amelyek bűncselekménynek minősítenek mindenféle elszakadási törekvést, és bírálói szerint általában is ellehetetleníti a különféle szabadságjogok gyakorlását, ami ellentétes a Peking által 1997-ben vállalt egy Kína, két rendszer elv fenntartásával.

Támogatói szerint viszont a törvény stabilitást hoz Hongkongba a gyakran erőszakba torkolló tüntetések után.

Rovatok