Index Vakbarát Hírportál

Vizsgálat indult a varsói emlékművekre kifüggesztett LMBT-zászlók miatt Lengyelországban

2020. július 30., csütörtök 17:44 | aznap frissítve

A lengyel ügyészség vizsgálja a varsói emlékművekre kifüggesztett LMBT-zászlók eseteit, az eljárás a vallási érzelmek megsértésén, valamint emlékművek megbecstelenítésén alapul, írja az MTI. 

Az eljárást Sebastian Kaleta lengyel igazságügyi miniszterhelyettes kezdeményezésére indították el, miután szerdára virradó éjjel több ismert fővárosi emlékműre a melegjogi mozgalmat jelképező hatszínű szivárvány zászlókat rögzítettek, valamint szájmaszkokat az anarchista mozgalomra utaló jelképekkel. A szoborrongálásról több rendőrségi bejelentés is érkezett. Az eljárás előkészítő szakaszában az ügyészség próbálja azonosítani az elkövetőket.

A TETTÉRT KÉT ÉVIG TERJEDŐ SZABADSÁGVESZTÉS SZABHATÓ KI. 

A zászlókkal, szájmaszkokkal díszített emlékművekről készült fényképeket szerdán osztották meg Facebookon. A képekkel együtt közzétett manifesztum „a különbözőség tüntetéséről”, a homofóbia elleni harcról szól. 

Az LMBT-mozgalom a pár hete befejezett elnökválasztási kampányban is napirendre került Lengyelországban. Andrzej Duda újraválasztott elnök a szavazás előtt úgynevezett családvédelmi chartát írt alá, amelyben arra tett ígéretet, hogy nem engedi meg, hogy azonos nemű párok örökbe fogadhassanak gyermeket. 

Fő választási riválisa, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester korábban az LMBT-chartával ígérte meg a szexuális felvilágosítás sokak által radikálisnak minősített formáinak bevezetését.

A megbecstelenített emlékművek kapcsán Trzaskowski csütörtökön azt mondta, hogy elítéli a vandalizmus minden megnyilvánulását. A tetteket az ellenzék részéről bírálta a Polgári Platform szóvivője, Jan Grabiec is, aki szerint az elkövetők különösen a vallási objektumok kapcsán – „túllépték a határt”.

Rovatok