Index Vakbarát Hírportál

Dél-Afrika lazít az aggasztó járványadatok ellenére

2020. augusztus 3., hétfő 10:43 | aznap frissítve

Önkéntes karanténba vonult Gambia elnöke, miután az afrikai kontinens legkisebb területű országában az alelnök és négy kormánytag is fertőzött lett.

A Magyarország kilencedét kitevő, kétmilliós országban hivatalosan mindössze 498 fertőzést és 21 halálesetet regisztráltak, ám a vírus nagyobb arányú terjedését sejteti, hogy a kormány negyede fertőzött.

Eközben Dél-Afrikában is tovább romlik a helyzet, abszolút értékben és arányaiban is sokkal súlyosabb számokkal. Az 57 milliós országban már félmillió fertőzöttet tartanak nyilván – az adatok pontosságát jelzi, hogy csak a múlt héten újabb 200 ezer fertőzést tettek az eddig regisztrált 300 ezer mellé. Ezzel Afrika legfejlettebb országában több beteget tartanak nyilván, mint az 1,3 milliárdos kontinensen összesen. (Igaz, ez részben valóban a kiterjedtebb adminisztrációnak és egészségügyi hálózatnak köszönhető, nem feltétlenül jelenti, hogy ennyivel rosszabb a helyzet az országban, mint bárhol Afrikában.)

Dél-Afrikában ennek ellenére részlegesen újraindulnak az oktatási intézmények – igaz, csupán egy hétre zártak be teljesen. Hétfőtől az érettségi előtt álló utolsó évfolyam mehet újra iskolába, a többieknek három hét múlva kezdődik ismét az offline tanítás.

A dél-afrikai kormánynak is fertőzött három tagja, és otthoni megfigyelés alatt áll az alelnök is, de a hírek szerint David Mabuza jól van.

Rovatok