Index Vakbarát Hírportál

Tizenhat embert vettek őrizetbe a bejrúti robbantás miatt

2020. augusztus 7., péntek 06:10

A bejrúti robbanás után két nappal kormányellenes tüntetők csaptak össze biztonsági erőkkel csütörtökön a libanoni fővárosban, írja az MTI a helyi hírügynökségre hivatkozva. 

A parlament épületének közelében könnygázzal oszlatták a tiltakozókat, akik kövekkel dobálták meg a rendőröket és üzleteket rongáltak meg. 

A beszámolók szerint többen is megsérültek az oszlatás során. 

A tüntetők a bejrúti kikötői negyedet romba döntő keddi robbanásban a kormány alkalmatlanságának bizonyítékát látják. Ez a vélemény - hírügynökségek szerint - széles körben elterjedt a libanoni lakosság körében. Már a robbanás előtt is jó pár megmozdulás volt a libanoni vezetés ellen, Libanon évtizedek óta nem látott gazdasági válsággal küszködik, amelyet a koronavírus-járvány az utóbbi hónapokban tovább mélyített.

A bejrúti kikötőben történt robbanás miatt legkevesebb 137 ember halt meg, nagyjából ötezren megsebesültek, és 200-250 ezer közé tehető azoknak a száma, akik elveszítették otthonukat.

Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították, és gyásznapot hirdettek.

A hatóságok szerint egy korábban elkobzott hajó vegyianyag-rakománya robbant fel, de a történtek pontos okait még nem sikerült tisztázni. 

Már tizenhat embert vettek őrizetbe a robbanással kapcsolatban.

A robbanás körülményeiről ebben a cikkben írtunk részletesebben. 

(Borítókép: A bejrúti robbanás helyszíne két nappal az esemény után 2020. augusztus 6-án. Fotó: Reuters Tv / Reuters)

Rovatok