Index Vakbarát Hírportál

Először reagált a kormány a belarusz eseményekre

2020. augusztus 13., csütörtök 11:53

„Olyan, párbeszédre alapuló európai uniós döntésekre van szükség, amelyek nem lehetetlenítik el Fehéroroszország és az Európai Unió jövőbeli kapcsolatépítését, valamint nem vetik vissza a Keleti Partnerség programot sem" – reagált a kormány oldaláról elsőként a belarusz eseményekre Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán.

A Facebook-bejegyzés szerint Szijjártó Péter szerdán telefonon egyeztetett Edgars Rinkēvičs lett külügyminiszterrel. A beszélgetésből egyértelművé vált, hogy a két ország helyzetértékelése hasonló – írta az MTI.

A kormány mindeddig nem szólalt meg a belarusz elnökválasztással és tüntetésekkel összefüggésben, nem ítélték el nyilvánosan a belarusz erőszakot, ugyanakkor Alekszandr Lukasenko oldalán Orbán Viktor nem szerepel azok között, akik gratuláltak az elnöknek a választáson elért eredményéhez. Az Index is kereste a Külgazdasági és Külügyminisztériumot ezzel kapcsolatban, amint a kérdéseinkre válaszolnak, közöljük.

Emellett az Európai Néppárt ifjúsági szervezete, a YEPP (Youth of the European People's Party) közleményben ítélte el a belarusz elnökválasztás alatt és után történteket, a Fidelitas és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) képviselői azonban nem írták aláírja a Magyar Hang .

Rovatok