Index Vakbarát Hírportál

Belarusz elnökválasztás: többtucatnyian megsérültek a tüntetések során

2020. augusztus 12., szerda 12:29

Több mint ezer embert vettek őrizetbe a belarusz hatóságok a kedd éjjeli tüntetések során; a biztonsági erők és a tiltakozók közötti összecsapásokban 51 tüntető és 14 rendőr megsérült – közölte a minszki belügyminisztérium szerdán. A minszki orvosok brutális sérülésekről számoltak be. 

Az MTI azt írja, hogy az országban a vasárnapi elnökválasztás előzetes eredményeinek közzétételét követően kezdődtek tiltakozások. A hivatalos adatok szerint Alekszandr Lukasenko hivatalban lévő államfő 80,08 százalékot, míg legfőbb ellenfele, Szvetlana Tyihanovszkaja 10,9 százalékot szerzett. Tyihanovszkaja választási csalásra hivatkozott, és leszögezte: nem fogadja el a hivatalos eredményeket, és saját magát tartja a választás győztesének, majd nem sokkal később elhagyta az országot.

A történtek miatt rendkívüli ülést tartanak pénteken az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei, de szó lesz a libanoni robbanást követő fejleményekről és a Földközi-tenger keleti medencéjében zajló török szénhidrogén-kutatásokról is – közölte az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerdán.

Josep Borrell Twitter-üzenete szerint a „fontos kérdések megvitatása" céljából összehívott ülést péntek délután tartják. Szóvivője útján az uniós diplomácia vezetője azt közölte, a tanácskozást videókonferencia keretében tartják.

Információk szerint a miniszterek szankciókról tárgyalhatnak olyan emberek ellen, akik felelősei voltak a vasárnapi elnökválasztást követő megmozdulásoknak, az indokolatlan letartóztatásoknak, valamint a választási eredmények meghamisításának. Diplomáciai tájékoztatás szerint a videókonferencia nem tesz lehetővé szankciós határozatok meghozatalát, de előkészíthetik őket, felgyorsítva a konkrét intézkedések elfogadásának folyamatát.

Rovatok