Index Vakbarát Hírportál

A belarusz belügyminiszter megígérte, hogy szabadon bocsátják az összes letartóztatott tüntetőt

2020. augusztus 14., péntek 06:46

A belarusz belügyi hatóságok péntek reggel szabadon engedik az összes tüntetőt, akit az elmúlt napok nagyszabású tüntetésein vettek őrizetbe

– írta péntekre hajnalban az MTI a TASZSZ orosz hírügynökség értesülései alapján.

Minszk Okresztina utcai fogházához az éjjel megérkezett Alekszandr Barszukov belügyminiszter-helyettes, aki újságírók előtt kijelentette: péntek hajnali 6 óráig minden őrizetest szabadon engednek a fogházból.

Barátok és hozzátartozók százai érkeztek az éjjel az Okresztina utcai fogházhoz, hogy élelemmel, vízzel és takarókkal várják szabadon engedett szeretteiket. Az elengedett tüntetők egy része arról beszélt, hogy zsúfolt cellákban töltötték fogságukat, és bántalmazásokra is panaszkodtak.

A belügyminiszter azonban az amnesztia mellett óva intett „bármilyen forradalomtól vagy felfordulástól, amely az emberek életkörülményeinek romlását eredményezné a gazdaság leállásával”. A miniszter elítélte a hatóság emberei ellen az elmúlt napokban elkövetett állítólagos támadásokat, ugyanakkor bocsánatot kért a hatósági fellépések során ártatlanul megsérült emberektől.

Belaruszban csütörtökön már ötödszörre vonultak utcára az emberek a vasárnapi elnökválasztás óta, amelyen az előzetes eredmények szerint a hivatalban lévő Alekszandr Lukasenko a szavazatok 80,08 százalékával győzött. Az ellenzék és nemzetközi szervezetek kétségbe vonták a választás tisztaságát, az emberek országszerte tüntetéseket, sztrájkokat szerveztek, melyek ellen a hatóságok brutálisan léptek fel, és országszerte mintegy 6700 embert vettek őrizetbe, két tüntető pedig életét vesztette.

Csütörtökön ismét emberek ezrei alkottak élőláncot, és vonultak Minszk utcáin. Az este folyamán békés tüntetést rendeztek a belarusz fővárosban a Puskin téren, ahol hétfőn életét vesztette a tüntetések első halálos áldozata.

A több tízezer tüntetőhöz csatlakoztak a Lukasenko elnök vezette posztszovjet rezsim büszkeségeinek tartott állami nagyvállalatok – például a teherautókat és buszokat gyártó Minszki Autógyár – munkásai is,  több vidéki üzem csatlakozott hozzájuk, és már szerveződik a sztrájk is.

Rovatok