Index Vakbarát Hírportál

Lukasenko a tüntetések közepén Putyinnal tárgyalt

2020. augusztus 15., szombat 12:42 | aznap frissítve

Telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz és Alekszandr Lukasenko belarusz elnök a Belaruszban és az ország körül kialakult helyzetről, írja az MTI orosz hírforrásokra hivatkozva.

„Szükség van arra, hogy kapcsolatba lépjek Vlagyimir Putyinnal, mert a tüntetéshullám már nem csak Belarusz számára jelent fenyegetést” – mondta a telefonos egyeztetés előtt szombaton Minszkben Lukasenko. Szavait egyes elemzők úgy értékelték, hogy Putyinhoz fordul segítségért.

A BelTA fehérorosz hírügynökség által idézett nyilatkozatában Lukasenko egyúttal kijelentette: 2004-es, ukrajnai „narancsos forradalomhoz” hasonló események zajlanak Belaruszban.

A választások előtt egyébként Lukasenko Oroszországot is megvádolta azzal, hogy destabilizálni akarja az országot. Váratlanul letartóztatott 33 orosz zsoldost is, akik átutazóban lehettek Minszkben. 

Belaruszban napok óta tömeges tüntetések zajlanak a vasárnap tartott elnökválasztás eredményei elleni tiltakozásul, a hatóságok országszerte eddig mintegy 7 ezer embert vettek őrizetbe, és két tüntető halálának a hírét erősítették meg. Hetven újságírót pedig őrizetbe vettek.  

Rovatok