Index Vakbarát Hírportál

Lukasenkóra a Budapesten voksoló belaruszok 2 százaléka szavazott

2020. augusztus 18., kedd 14:55

Újabb bizonyítékát szerezte meg az ellenzék a választási csalásoknak, amelyek révén a Belaruszt 26 éve irányító Alekszandr Lukasenko 80 százalék feletti eredménnyel nyert.

Korábban már szivárgott ki felvétel Vityebszkből, ahol a helyi városi tanács vezetője győzködi a tanárokból álló bizottság tagjait arról, hogy a 70 százalékos szavazati arányt elért Szvetlana Tyihanovszkaja helyett Lukasenkót kellene kihozni győztesnek.

Az ellenzék most a belarusz külképviseleteken készített exit pollok adatait közölte:

23 ország 27 városában összesen 14 740 szavazatot adtak le, ebből 12 809 szavazatot kapott az ellenzéki Szvetlana Tyihanovszkaja, Lukasenko pedig mindössze 569-et.

Tyihanovszkaja 87 százalékos győzelme Lukasenko 3,9 százalékával szemben ugyan nem perdöntő a 9,5 milliós ország összes szavazatát tekintve, jól mutatja azonban a valós eloszlást.

Lényegében ugyanis függetlenül attól, hogy Moszkvában, Berlinben, Varsóban vagy Budapesten szavaztak, Tyihanovszkaja mindenütt toronymagasan nyert.

Budapesten 99 ember szavazott Tyihanovszkajára , miközben Lukasenkóra összesen ketten.

Bécsben 263:7-re nyert Tyihanovszkaja, Berlinben 991:10-re.

Ezt talán lehetne azzal magyarázni, hogy a Nyugaton lévők eleve Lukasenko elleni beállítottságúak, ezt az egyszerű képletet azonban cáfolja az orosz adat:

A Moszkvában leadott 3781 leadott szavazat 78 százalékát Tyihanovszkaja gyűjtötte be, Lukasenko mindössze 5,9 százalékig jutott

– 14 százalék nem válaszolt, a többi a másik három jelölt között oszlott meg.

Rovatok