Index Vakbarát Hírportál

A WikiLeaks kulcsszerepet játszott a 2016-os amerikai elnökválasztásban

2020. augusztus 18., kedd 17:54 | aznap frissítve

A WikiLeaks kulcsszerepet játszott Oroszország azon erőfeszítésében, hogy a 2016-os amerikai elnökválasztás Donald Trump javára dőljön el, jelentette a szenátus hírszerző bizottsága kedden. 

A Reuters arról ír, hogy a jelentés szerint Trump korábbi kampányfőnöke, Paul Manafort a 2016-os választások alatt és után is együttműködött az oroszokkal, köztük Oleg Deripaskával, ez pedig szembeállította egymással a republikánus Trumpot és a demokrata színekben induló Hillary Clintont. 

A szenátus hírszerző bizottságának jelentésében arról is beszámolnak, hogy az előző elnökválasztáson Oroszország megkísérelte segíteni Trumpot Clintonnal szemben. 

Emlékezetes, hogy  Trump 2016-ban még lelkesen méltatta a Wikileakset, miután az oldal közzétette Hillary Clinton kampánystábjának ellopott elektronikus leveleit.  A dokumentumok 2016 októberében kerültek napvilágra, amikor Trumpnak épp egy videófelvétel miatt kellett magyarázkodnia és bocsánatot kérnie, amelyen sértő és megalázó megjegyzéseket tesz nőkre. Ebben a helyzetben jól jött Trumpnak és kampánystábjának, hogy megjelent John Podesta, a Clinton-kampánytörzs menedzserének levelezése, ami nagy kárt okozott a demokrata pártiaknak.

Rovatok