Index Vakbarát Hírportál

All-Star csapat ment neki Trumpnak

2020. augusztus 18., kedd 07:20

A világjárványról beszéltek, de ennek kapcsán főleg Donald Trumpot ostorozták négynapos elnökjelöltállító konvenciójuk első napján a demokrata párt sztárpolitikusai.

A konvenciót nagyon rendhagyóan szervezték: a beszédet mondó politikusok és a hozzászóló civilek videón jelentkeztek be a wisconsini Milwaukee város konferenciaközpontjába. A rendezvény műsorvezetője Eva Longoria színésznő volt, aki az interjúk és beszédek közötti életképekről készült bejátszásokat is felvezette. A beszédek és a hozzászólások rövidek voltak, mindenki nagyon dicsérte a várható elnökjelölt, Joe Biden magánemberi és politikusi erényeit, rövid filmbejátszásokkal elevenítették fel hosszas karrierjét.

A rendezvény elején egy előre elkészített videót mutattak be, amelyen Joe Biden beszélget meghívott civilekkel. Majd megszólalt a májusban Minneapolisban rendőri intézkedés közben elhunyt afroamerikai George Floyd két testvére, egy fiatal lány, Kristin Urquiza, akinek az édesapja a koronavírus-fertőzés szövődményeiben hunyt el (és a temetésén elmondott gyászbeszédét millióan nézték meg a YouTube-on), illetve több civil, aki például az egészségbiztosítás, vagy a munkanélküliség gondjait ecsetelte. Valamennyien bírálták a koronavírus miatti válság kezelését elbaltázó Donald Trump elnököt.

Az én papám 65 éves egészséges ember volt, aki bízott Donald Trumpban és ezért az életével fizetett.

- fogalmazott Urquiza.

A rövid beszédet mondó politikusok - köztük Andrew Cuomo, New York állam kormányzója, Gretchen Whitmer michigani kormányzó, Amy Klobuchar minnesotai szenátor, Doug Jones alabamai törvényhozó, vagy a konyhájából bejelentkező Catherine Cortez Masto nevadai szenátor – is sokkal kevésbé ecsetelték a Demokrata Párt programját és elképzeléseit, elsősorban Donald Trumpot ostorozta és úgy általában a demokraták összefogásának és egységének fontosságát hangoztatták.

Az amerikai elnökválasztási kampányokban mindig mérföldkőnek számító esemény legnagyobb visszhangot kiváltó vendégei azonban a republikánus párthoz húzó egykori politikusok voltak: John Kasich, Ohio volt republikánus kormányzója (2016-ban még elnökjelölt), Christine Todd Whitman, New Jersey korábbi republikánus kormányzója, valamint Meg Whitman, a Hewlett-Pacard volt elnök-vezérigazgatója, egy korábbi kaliforniai kormányzóválasztás republikánus jelöltje, és Susan Molinari lobbista, aki az 1990-es években republikánus képviselő volt. Kasich nehezen félreérthető szimbolikus gesztussal egy útelágazódásról bejelentkezve azt mondta:

Egész életemben republikánus voltam, de ez másodlagos fontosságú az ország iránt érzett felelősségemhez képest. Ezért döntöttem úgy, hogy megjelenek ezen a konvención. Mindannyian látjuk, hogy mi folyik ebben az országban, s bár egyetlen személy, vagy párt sincs birtokában az összes válasznak, de azt tudjuk, hogy csinálhatjuk a mostaninál jobban is.

Az utolsó előtti beszédet Biden legnagyobb előválasztási riválisa, Bernie Sanders vermonti független szenátor mondta, aki arra figyelmeztetett: Trump elnöksége idején gyökeret eresztett az önkényuralmi rendszer az Egyesült Államokban.

A demokráciánk jövője a tét. A gazdaságunk jövője a tét, a Földünk jövője a tét.

Az első napot a pártban rendkívül népszerű Michelle Obama volt first lady zárta, aki úgy vélekedett, hogy Donald Trump "képtelen" felismerni, mire van szüksége az országnak.

Trump rossz elnök az országunk számára, és a dolgok csak még rosszabbak lesznek, ha nem Bident választják meg.

Rovatok