Index Vakbarát Hírportál

Belarusz: az ellenzéki jelölt nem indulna egy újabb választáson

2020. augusztus 22., szombat 07:27 | aznap frissítve

Szvetlana Tyihanovszkaja, az augusztus 9-i belarusz elnökválasztás ellenzéki jelöltje nem indul ismét az elnöki posztért, ha hazájában új voksolást tartanak - derül ki a politikus által pénteken adott interjúból.

"Nem tervezem, hogy magam indulok" - válaszolta arra a kérdésre, hogy ő vagy férje megméretteti-e magát az államfői posztért, ha új választás lesz Belaruszban. Tyihanovszkaja az augusztus 9-én tartott voksoláson is úgy lett jelölt, hogy májusban bebörtönzött férje, egy hazájában ismert videóblogger helyett indult.

Arra a kérdésre, hogy elege van-e a politikából, úgy felelt: "több mint elegem".

A Litvániába kényszerült ellenzéki jelölt - akit a belarusz titkosszolgálat szállított a szomszédos ország határáig a választások után, miután a Központi Választási Bizottság épületében még rábírták arra, hogy egy videóüzenetben kérje a választási csalások miatt tiltakozó tüntetések befejezését támogatóitól - a héten azt nyilatkozta, hogy kész vezetni az országot, legalábbis egy új választás kiírásáig. Az ugyanis már válsztási kampányábna elhangzott, hogy győzelme esetén a 26 éven át atoriter rendszerben élő ország újraszervezéséhez egy új, minden tekintetben tisztességes választásra is szükség van.

Az ellenzék szerint Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök csalt a választáson, és így sikerült a hivatalos adatok szerint a voksok több mint 80 százalékát megszereznie. A szavazás után tömegtüntetések kezdődtek országszerte. Tyihanovszkaja szerint tiszta és szabad választás állíthatja helyre a rendet az államban.

Több jel utal arra, hogy Tyihanovszkaja akár nyerhetett is az augusztus 9-i elnökválasztáson. Az EU nem ismeri el a Lukasenko győzelmét hozó választás hivatalos eredményét. 

Rovatok