Index Vakbarát Hírportál

Belarusz alkotmánybíróság: Az ellenzék nem vizsgálhatja felül a választási eredményeket

2020. augusztus 25., kedd 14:16

Társadalmi szervezetek nem vizsgálhatják felül az elnökválasztás eredményét, az ezzel a céllal megalakult ellenzéki Koordinációs Tanács nem felel meg a köztársaság alapokmányának – jelentette ki kedden a belarusz alkotmánybíróság elnöke az MTI híradása szerint.

Pjotr Miklasevics szerint az alkotmány nem rendelkezik az elnökválasztás eredményeinek felülvizsgálatára jogosult társadalmi szervezetekről. Éppen ezért a Koordinációs Tanács megalakítása, amely célul tűzte ki a belarusz elnökválasztás eredményeinek felülvizsgálatát, nincs összhangban az alkotmányban foglalt előírásokkal, a választójogi törvénnyel, így törvénytelen. Az alkotmánybíróság elnöke felhívta minden állampolgár és társadalmi szervezet figyelmét arra, hogy tartsák tiszteletben az alaptörvény előírásait.

Hétfőn letartóztatták az ellenzéki Koordinációs Tanács két tagját, Olga Kovalkovát és Szergej Dilevszki traktorgyári munkást a minszki traktorgyár bejáratánál.

Tyihanovszkaja részt vett az EP rendkívüli ülésén

Ezzel egy időben a belarusz ellenzék bejelentette, hogy kész kijelölni azokat a képviselőit, akik tárgyalásokat folytatnának a hatóságokkal. Ezt Szvetlana Tyihanovszkaja, az ellenzék Litvániában tartózkodó volt elnökjelöltje közölte kedden videokonferencián keresztül az Európa Parlament külügyi bizottságával. A soron kívül összehívott ülésen beszélt a belarusz elnökválasztás eredményének meghamisításáról is. Azt is állította, hogy a választást követően kibontakozott tiltakozások során legalább hat ember veszítette életét.

Mint mondta, békés, demokratikus forradalom zajlik, amelynek célja, hogy tisztességes, szabad választásra kerüljön sor és a polgárok addig fognak tiltakozni, amíg ezt el nem érik.

A megmozdulás sem nem oroszellenes, sem nem oroszbarát. Az Európai Unióval kapcsolatban is semleges álláspontot képvisel és geopolitikai manőverről sincs szó. Egyszerűen csak szabadon szeretnénk dönteni az országunk jövőjéről.

Az elnökválasztás ellenzéki jelöltje elmondta, hogy nemzetközi szervezetek bevonásával hajlandók tárgyalni a fehérorosz hatóságokkal, és a politikai megfélemlítés hatására sem hátrálnak meg.

Rovatok