Index Vakbarát Hírportál

Engedély nélkül nem látogathatnak amerikai egyetemeket Peking diplomatái

2020. szeptember 3., csütörtök 07:07

Újabb korlátozásokat jelentett be kínai diplomaták ellen Mike Pompeo amerikai külügyminiszter – tájékoztatott az MTI. Az amerikai diplomácia vezetője egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az Egyesült Államokba belépő kínai diplomatáknak ezentúl a külügyminisztérium engedélyére lesz szükségük, ha amerikai egyetemekre kívánnak látogatni, vagy ötven főnél népesebb kulturális rendezvényen vesznek részt.

Pompeo szerint ezzel Peking korábbi lépésre reagáltak, Kínában ugyanis korábban amerikai diplomaták mozgását korlátozzák. Elemzők arra hívták fel a figyelmet, hogy az intézkedés illeszkedik a Trump-kormányzat lépéseinek sorába, amelyekkel Washington visszaszorítani igyekszik a feltételezett kínai befolyásolási és hírszerzési tevékenységet.

Az amerikai külügyminiszter kifejtette azt is, hogy a tárca további lépéseket tervez az Egyesült Államokban akkreditált kínai külképviseletek közösségi médiában megjelenő bejegyzéseinek „megfelelő beazonosítására”.

Kína washingtoni nagykövetsége a döntést a diplomaták elleni „újabb alaptalan megszorításnak” minősítette, egyben felhívták a figyelmet arra, hogy az „szembemegy az Egyesült Államok nyitottságra és szabadságra apelláló értékrendjével”.

Szerdán megszólalt William Barr igazságügyi miniszter is, aki egy televíziós interjúban szintén szólt Kínáról. 

Barr arról nyilatkozott újságíróknak, hogy Peking agresszívabb az amerikai választási folyamat befolyásolásában, mint Moszkva.

A tárcavezető a CNN hírtelevíziónak többek között elmondta, nem vitatja a szenátus hírszerzési bizottságának minapi jelentésében foglaltakat, miszerint Oroszország 2016-ban megpróbálta befolyásolni az amerikai választási folyamatot, de úgy látja, hogy a 2020-as választásokon Peking sokkal agresszívabb, mint Moszkva. Hozzátette azonban, hogy néhány jel arra utal, Moszkva az idén is megpróbál beavatkozni a választási folyamatba.

Rovatok