Index Vakbarát Hírportál

Négy hónap van hátra, de Romániában így is 2020 lesz a választások éve

2020. szeptember 7., hétfő 17:30 | három éve frissítve

Romániában többszöri halasztás után véglegesnek tűnik a helyhatósági választások időpontja. A szeptember végén esedékes önkormányzati helyekért vívott megmérettetés után, úgy tűnik, a pártok hamarosan kezdhetik az újabb castingot. Egy Ludovic Orban miniszterelnök felsőház elé terjesztett múlt heti dokumentuma szerint a parlamenti választásokat is az idén tartanák meg.

Korábban beszámoltunk arról, hogy szeptember 4-én dördült el a startpisztoly, és szeptember 27-ig versenyezhetnek egymással a romániai pártok és független jelöltek az esedékes helyhatósági választásokon. A határon túli magyar pártok is rajthoz álltak.

A miniszterelnök a parlament elé terjesztett egy olyan törvényjavaslatot, amely arról szól,, hogy a kormánynak „kötelessége” legalább 90 nappal korábban kiírni az országgyűlési voksolás időpontját, ugyanis a jelenlegi parlament mandátuma december 21-én lejár.

Szeptember 7-én, miután a parlament hétvégén megszavazta, a román választási hatóság már közzé is tette a választási menetrendet, amelynek főbb támpontjai:

A miniszterelnök december 6-i javaslata a múlt héten nagy belpolitikai vihart kavart, mert korábban az akkor még szociáldemokrata (PSD) többségű törvényhozás júliusban elfogadott egy tervezetet, miszerint az idén nem a kormány, hanem a parlament hivatott dönteni a választások időpontjáról. Ezt megóvta Klaus Johannis államfő, amit még nem bírált el az alkotmánybíróság. Ludovic Orban törvényjavaslata átment, a vita okafogyott. 

A Miniszterelnök  hétfőn, szeptember 7-én videóüzenetben kérte a román külképviseletek vezetőit, hogy kezdjék el a választási felkészülést, és tegyenek meg minden annak érdekében, hogy a külföldön dolgozó, tartózkodó román állampolgárok zavartalanul és biztonságban tudjanak majd szavazni. 

Románia adja az EU-ban a munkavállalók legnagyobb arányú közösségét. 

Rovatok