Index Vakbarát Hírportál

Nobel-békedíjra jelölték Donald Trumpot

2020. szeptember 9., szerda 13:38

Christian Tybring-Gjedde norvég parlamenti képviselő régóta fennálló konfliktusok békés megoldásáért terjesztette fel az amerikai elnököt a neves elismerésre. A jelölő szervezethez írt levelében kiemelte, hogy a Trump-kormányzat létfontosságú szerepet játszott Izrael és az Egyesült Arab Emirátusok viszonyának rendezésében. Ezt a példát a szavai szerint további közel-keleti államok is követni fogják. – A megállapodás hatalmas előrelépést jelent, és megteremti annak lehetőségét, hogy kialakuljon a régióban az együttműködés, melyet szorosan követ a fejlődés. Úgy vélem, többet tett a nemzetek közötti békéért, mint számos békedíjra jelölt.  [...] Ezenfelül új dinamikát hozott olyan elhúzódó konfliktusokba, mint a kasmíri határvita India és Pakisztán között, vagy az észak-koreai nukleáris fegyverek területén tett lépései – mondta a norvég politikus.

A negyedik ciklusát töltő norvég parlamenti képviselő, aki nem mellesleg a NATO Parlamenti Közgyűlés norvég delegációjának is tagja, így folytatta a Fox Newsnak adott exkluzív interjújában:

„Trump volt az első, aki megtörte azt a 39 éves hagyományt, amelyben minden új amerikai elnök vagy elkezdett egy háborút, vagy belevitte az Egyesült Államokat egy nemzetközi fegyveres konfliktusba. Az utolsó elnök, aki nem így tett, a szintén békedíjas Jimmy Carter volt.”

Bár állítása szerint nem nagy rajongója Trumpnak, már 2018-ban a közvetlen észak-koreai, nukleáris leszerelési tárgyalások miatt sikertelenül jelölte a konzervatív-populista Haladás párt tagjaként, egy párttársával és a nemrég leköszönt Abe Sindzó japán miniszterelnökkel együtt az amerikai elnököt

Eddig összesen négy amerikai elnök kapta meg a rangos elismerést: Theodore Roosevelt, 1906-ban az orosz–japán háború legyőzésében játszott szerepéért, Woodrow Wilson, 1920-ban a Nemzetek Ligájának létrehozásában játszott szerepéért és a már említett Jimmy Carter, 2002-ben a nemzetközi konfliktusok békés lezárásban folytatott fáradhatatlan és több évtizedes erőfeszítéseiért. A negyedik Barack Obama volt, aki 2009-ben kevesebb mint egy évvel az elnökké választása után kapta meg a békedíjat.

(Borítókép: Donald Trump. Fotó: Drew Angerer / Getty Images)

Rovatok