Index Vakbarát Hírportál

A román elnök a választásokról: a parlamentet is el kell érnie a változásnak

2020. szeptember 28., hétfő 21:07

Klaus Iohannis román államfő úgy véli: a romániai önkormányzati választásokon bekövetkezett jobboldali győzelem fontos lépés az ország korszerűsítése felé. A változásnak mielőbb be kell jutnia a parlament falai közé is, hogy a regnáló szociáldemokrata (PSD) többség ne okozhasson további visszafordíthatatlan károkat.

Ahhoz, hogy Románia elinduljon a fejlődés útján, a szociáldemokrata (PSD) korszakot végleg le kell zárni

– értékelte a vasárnapi választási eredményeket az elnök. Klaus Iohannis történelminek nevezte volt pártja, az európai néppárti tagsággal rendelkező, kisebbségben kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) eredményét, ugyanakkor a négy éve alakult rendszerkritikus Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) teljesítményéhez is gratulált. Úgy értékelte, hogy a két politikai erő együttműködése hozhatja el Romániának a fejlődés reményét és az ehhez szükséges stabilitást.

Szerinte a polgárok vasárnap egyértelműen elutasították a PSD által az „állampolitika szintjére emelt” hazugságot, stagnálást és inkompetenciát. A megválasztott önkormányzati vezetőkre hatalmas felelősség hárul, hogy megfeleljenek az elvárásoknak, átláthatóságra, tisztességre és szakértelemre alapozva újjáépítsék és a polgárok szolgálatába állítsák a közigazgatást – értékelt az elnök.

Bukarest főpolgármestert váltott – nagyobb városokban is taroltak

A vasárnapi önkormányzati választásokon a PNL és USR által támogatott független jelölt, Nicusor Dan győzött Bukarestben Gabriela Firea szociáldemokrata főpolgármesterrel szemben. A PNL elhódította a PSD-től Konstanca polgármesteri, valamint nyolc megyei tanács elnöki tisztségét. Az USR Temesváron, Gyulafehérváron, Brassóban és Bákóban nyerte el a polgármesteri tisztséget.

A magyar pártok sikerei

A MAGYAR NÉPPÁRT (EMNP) ÉS A MAGYAR POLGÁRI PÁRT (MPP) FÚZIÓJÁBÓL LÉTREJÖTT ERDÉLYI MAGYAR SZÖVETSÉG (EMSZ) 160 HELYSZÍNEN MINTEGY 2200 ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐJELÖLTTEL, VALAMINT 94 POLGÁRMESTERJELÖLTTEL VÁGOTT NEKI A VASÁRNAPI ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSOKNAK.

Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) tíz polgármesteri tisztséget szerzett a vasárnap tartott önkormányzati választásokon, és további három független jelöltet segített hozzá a választási győzelemhez – közölte Csomortányi István, a szövetség társelnöke. Fontos sikernek tartja, hogy az EMSZ jelöltje szerezte meg a polgármesteri tisztséget több székelyföldi kistérségi központban. Megemlítette: Székelykeresztúron Koncz Hunor Jánost, Szentegyházán Lőrincz Csabát választották polgármesternek. A szövetség sikereként mutatta be azt is, hogy a hozzájuk köthető független jelöltet, Benedek Huszár Jánost választották Barót polgármesterévé.

A politikus a választási eredmények összesítését után arra jutott, hogy az RMDSZ-re és az EMSZ-re leadott szavazatok összessége nem éri el a parlamenti küszöböt, az öt százalékot. Ez szerinte azt is jelenti, hogy a magyar pártoknak össze kell fogniuk a december 6-i parlamenti választások előtt, ha nem akarják veszélyeztetni a bukaresti képviseletet.

Az RMDSZ az elmúlt hetek hazugságáradatával megfosztotta Nagyváradot egy magyar alpolgármestertől, Bihar megyét egy magyar alelnöktől. Az erdélyi magyarok által leadott szavazatok mintegy 15 százalékát nem az RMDSZ szerezte meg, ezért luxus az egypártrendszer gőgjével viszonyulni a kisebb magyar politikai erőhöz

– figyelmeztette politikai riválisát Csomortányi István.

Az RMDSZ 8390 JELÖLTET INDÍTOTT, KÖZEL 200 TELEPÜLÉSEN LÁTott ESÉLYT A POLGÁRMESTERI TISZTSÉGEK MEGSZERZÉSÉRE. 

Növelte polgármesterei számát a vasárnap tartott önkormányzati választásokon a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) – jelentette be Kolozsváron Kelemen Hunor pártelnök. A politikus elmondta: 199 polgármesteri mandátumot szereztek, néggyel többet, mint az előző választásokon. Ehhez adódik hozzá az a 8-10 polgármesteri mandátum, amelyet az RMDSZ által támogatott függetlenek, köztük a marosvásárhelyi Soós Zoltán szereztek.

A polgármesteri címek mellett az RMDSZ önkormányzati képviselői mandátumainak számát is növelte. A szövetség polgármesterei mögött általában nagyobb RMDSZ-es többség áll majd a helyi tanácsokban, mint négy évvel ezelőtt – értékelt Kelemen Hunor, aki összességében jónak értékelte a szövetség választási szereplését.

A politikus megemlítette: első ízben nyert polgármesteri tisztséget az RMDSZ jelöltje a Székelyföld peremén fekvő, de a moldvai Bákó megyéhez tartozó Gyimesbükkön. Azt is a nyereségek közé sorolta, hogy 12 év ellenzéki városvezetés után visszanyerték Gyergyószentmiklós polgármesteri tisztségét.

A politikus a vereségek sorában Székelyföldön Székelykeresztúr és Barót, a Partiumban pedig Margitta elvesztését említette.

Rovatok