Index Vakbarát Hírportál

Hogyan értékelik az elnökjelölti vitát az amerikaiak? Helyszíni tudósítás

2020. szeptember 30., szerda 10:53

Közvetlenül az elnökjelölti vita után beszéltünk néhány, az Arizona állambeli Phoenix városában élő amerikaival, illetve az Egyesült Államokban élő magyarokkal. Donald Trump és Joe Biden vitája megosztja az embereket.

Jóságos ég! – kezdte Ollie, aki 37 éves és általános iskolai tanító. – A moderátor jobban támadta Trumpot, mint Biden! Míg Biden könnyű kérdéseket kapott, és bármilyen hülyeséget mondhatott, Trump inkább vádakat hallott Wallace-tól, mintsem kérdéseket. Ráadásul a szót is belefojtotta rendszeresen. Érdekes lesz a november!

Trump elnök maga is megjegyezte a vita közben, hogy úgy érzi, nem is Bidennel, hanem a moderátorral vitázik.

Mindkét fél katasztrofális volt!

– ezt Andrew, a hely légierőbázisának munkatársa mondta.

Elpocsékoltam az életemből másfél órát!

– mondta az Indexnek Ann, aki jelenleg munkanélküli.

Bernie Sandersnek kellett volna itt lennie ma!

– ezt Olga és László, két Amerikában élő magyar mondta, akik az Ubernél dolgoznak.

„Jerry Springernek kellett volna ezt moderálni!” – mondta el nekünk Dave, aki egyetemi hallgató.

Nevetséges. Nem hagyták, hogy Biden önmaga, vagyis idióta legyen! – fejtette ki Jennifer, aki szintén tanítónő.

A legrészletesebb véleményt Jánossy Máriától kaptuk, akit telefonon értünk el. Ő 14 éves kora óta él Los Angelesben, ahol ügyvédként dolgozik, és a helyi magyarokat összefogó Magtár Kulturális Egyesület igazgatója.

Hogy ki nyert? Szerintem egyikük sem. Mindenesetre Trump kevesebb időt kapott. Mindketten túl sok időt töltöttek azzal, hogy egymást támadják. A jó dolgok, amiket Trump tett és mondott, elvesztek a személyes támadásokban. Trump rosszul tette, hogy állandóan Biden szavába vágott, de a moderátor részrehajló volt, Trumpra rászólt, hogy ne szakítsa félbe Bident, de fordítva nem. Többször kikerülte mindkét jelölt a kérdéseket. Biden koherensebb volt, mint gondoltam. Chris Wallace, a moderátor, egyoldalúan Bidennek több esélyt és időt adott. Biden bohócnak és rasszistának nevezte Trumpot minden bevezetés nélkül. Tetszett, hogy Biden a televíziós nézőközönséghez beszélt, míg Trump inkább a moderátort próbálta meggyőzni.

Borítókép: Sarah Silbiger/Getty Images

Rovatok