Index Vakbarát Hírportál

Annyira szörnyű volt, hogy a következő már nem is lehet ilyen

2020. október 1., csütörtök 16:43

A kaotikus keddi Trump–Biden elnökjelölti vita tapasztalatai nyomán a felügyelő testület, az Elnöki Viták Bizottsága (CPD) bejelentette, hogy új szabályokat akar alkalmazni a jelöltek következő találkozóin.

A tegnap esti (helyi idő szerint kedd esti – a szerk.) vita egyértelművé tette, hogy az eddigi formátumot meg kell erősíteni vagy ki kell egészíteni, hogy a kérdéseket rendezettebben beszélhessék meg a felek. (…) Alaposan mérlegeljük a lehetséges változtatásokat, és hamarosan bejelentjük az intézkedéseket

– áll a testület nyilatkozatában.

Az elszabadult vitát az jellemezte, hogy Trump rendre félbeszakította a jobboldali Fox News ismert arcát, az amúgy regisztrált demokrata Chris Wallace moderátort, akit a vita után a republikánusok elfogultsággal és Biden-pártisággal vádoltak. Biden többször rászólt Trumpra, hogy „hallgasson el”, majd megpróbálta figyelmen kívül hagyni az elnök folyamatos közbeszólásait és párhuzamos szövegeit, úgy, hogy közvetlenül a kamerának és az adást figyelő nézőknek beszélt. „A bizottság hálás Chris Wallace-nek a vitában tanúsított profizmusért és hozzáértésért, és biztosítani kívánja, hogy további eszközök álljanak rendelkezésre a viták rendjének fenntartására”.

Kérdés, hogy az új feltételekkel a jelöltek kiállnak-e a hátralévő két összecsapásra, de Biden kampánya máris megerősítette döntését, hogy részükről folytatnák a sorozatot. A CNN szemleírója, Arlette Saenz szerint viszont a bajok nem a szabályokkal vannak, hanem azzal, aki azokat nem tartja be. A további két vitát Trump és Biden között október 15-én és 22-én, Kamala Harris kaliforniai szenátor, demokrata alelnökjelölt és Mike Pence alelnök között pedig október 7-én tartják. Utóbbi helyszíne a Utahi Egyetem Salt Lake Cityben. A két csúcsjelölt további összecsapásaira Miamiban (Florida) és Nashville-ben (Tennessee) kerülne sor.

A CPD egy független magánszervezet, amely a törvény rendelkezései szerint saját finanszírozásában rendezhet nyilvános politikai vitákat. Elnökségében volt szenátorok, médiaszakemberek és tekintélyes egyetemek képviselői foglalnak helyet.

Rovatok