Index Vakbarát Hírportál

Ma 30 éves a német egység

2020. október 3., szombat 15:07

Potsdamban tartják szombaton az 1990. október 3-i újraegyesítés kerek évfordulójának központi ünnepségeit, de kérdés, mit indokolt ténylegesen ünnepelni. A statisztikák szerint az egykori NDK-hoz tartozó keleti tartományok lemaradása nem szűnt meg, nem lettek belőlük virágzó tájak, amelyeket egykor Helmut Kohl ígért. Az Indexnek nyilatkozó Németország-szakértő szerint a különbségek történelmiek, amelyeket csak felerősített az 1945 utáni politika. De Merkelt is felelősnek tartja.

Szombaton harmincéves az (újra) egységes Németország; az október 3-i nemzeti ünnep központi rendezvényeit Potsdamban – Brandenburg egykor a kommunista Német Demokratikus Köztársasághoz (NDK) tartozó fővárosában – tartják a német közjogi méltóságok részvételével, és a koronavírus-járvány miatt természetesen maszkviselési kötelezettséggel. 

A német egység az 1945 óta tartó hidegháború végeztével, csaknem egy évvel azt követően jöhetett létre, hogy 1989 őszén leomlott a berlini fal. 

Élők és holtak 

A mai német politika főszereplői közül 

Az újraegyesítés legendás kancellárja, Helmut Kohl 2017-ben, 87 éves korában meghalt

Az egykori keletnémet vezetők közül 

Egyenlőtlenségek, amelyek régóta megvoltak 

Ám miközben egy emberéletben igen sokat jelent a harminc év, és az 1989-90-ben születettek közül már sokak a gyerekeiket nevelik, az egykori Nyugat-Németország – amelynek nevét, az NSZK-t az egységes Németország is viseli – és a felbomlott NDK közötti fejlettségbeli különbségek nem tűntek el. 

Pedig Helmut Kohl 1990-ben azt ígérte: 

Közös erőfeszítéssel Mecklenburg-Előpomeránia, Szász-Anhalt, Brandenburg, Szászország és Türingia hamarosan újra virágzó tájakká válik, ahol megéri élni és dolgozni 

Ehhez képest a Berlin Intézet felmérése és a statisztikák szerint

Az Ossik, a keletiek és a Wessik, a nyugatiak közötti különbségeknek történelmi okaik is vannak. 

A kedélyes Rajna-vidék és a zord Poroszország között évszázadokon túlmutatóan mentalitásbeli, társadalomszerkezeti ellentét alakult ki. Ezt csak felerősítette, hogy a nyugati rész részesült a Marshall-segélyből, majd később a szociális piacgazdaságból, az NDK-hoz került keleti rész pedig a kommunizmus terhét nyögte. Ennek hatásai a mai napig megmaradtak 

– mondta az Indexnek Prőhle Gergely volt berlini magyar nagykövet, Németország-szakértő. 

Prőhle hangsúlyozta: noha az öt keleti új szövetségi tartomány közül a legfejlettebb, Szászország is elmarad a legfejletlenebb nyugati, Bréma mögött, Szászország és Türingia be tudott kapcsolódni a technológia, a tudomány, az innováció jellemezte új tudásgazdaságba. Ez olyan keletnémet terülelekre nem jellemző, mint például az északkeleti Mecklenburg-Előpomeránia tartomány. 

Az, hogy a különbségek harminc év elteltével is fentmaradtak, Angela Merkel felelőssége is. A kancellár természettudósként mindig a praktikumot helyezte az első helyre, de a társadalompolitikai szempontokat elhanyagolta

– mondta Prőhle, megemlítve, az utóbbi időben megfigyelhető a Nyugatról Keletre áramló népességáramlás, ami egyrészt annak a következménye, hogy a keleti tartományokat kevésbé érik el a német bevándorláspolitika negatív hatásaival járó kihívások. Másrészt pedig míg nyugaton az egekbe szögtek az ingatlanárak és a lakbérek, a keleti tartományokban sok helyütt megfizethető a lakhatás. 

A legfrissebb statisztikák szerint a 83 milliós Németországban élő 11 millió külföldi illetőségű országosan a lakosság 12,5 százalékát alkotja, de messze a nyugati tartományok viszik ebben a prímet lélekszámban és arányosan is. Észak-Rajna-Vesztfáliában csaknem hárommillióan, Bajorországban és Baden-Württembergben csaknem kétmillióan élnek, miközben az idegenek jelenléte egyik keleti tartományban sem éri el sem az 5 százalékot, sem pedig a 250 ezer főt. 

Borítókép: A berlini fal Keleti Oldali Galéria (East Side Gallery) nevű szakasza a német fővárosban 2020. szeptember 30-án, három nappal a német országegyesítés 30. évfordulója előtt. A német egység napján, október 3-án a kettészakadt Németország 1990-es újraegyesítéséről emlékeznek meg. A korábbi szocialista blokkhoz tartozó Német Demokratikus Köztársaság ezen a napon csatlakozott a Vasfüggöny túloldalára került Német Szövetségi Köztársasághoz. Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

Rovatok