Index Vakbarát Hírportál

Puccskísérletről beszél a kirgiz elnök

2020. október 6., kedd 11:18

A kirgiz központi választási bizottság érvénytelenítette a vasárnapi parlamenti választás eredményeit. Ez minden bizonnyal azt jelenti, hogy meg kell ismételni a választást Kirgíziában.

A döntés az után született, hogy a választási csalások miatt tiltakozó akcióba kezdett tüntetők elfoglalták a kirgiz kormány székházát. Mások a biskeki városháza épületét kerítették hatalmukba, mára virradóra pedig a tüntetők elfoglalták a parlamentet, ahol az elnöki hivatal is található, valamint az államügyészség épületét is.

Temir Szarijev volt miniszterelnök bejelentette, hogy politikusok egy csoportja létrehozta a Kirgiz Koordinációs Tanácsot, amely arra hivatott, hogy helyreállítsa a rendet az országban. Az exkormányfő követelte a hivatalban lévő kabinet lemondását:

Olyan népbizalmi testületet kell alakítani, amely mihamarabb újabb választást rendez, és az új kormány megalakításáig a parlamenttel együtt dönt majd Szooronbaj Dzsejenbekov államfő sorsáról.

A belügyminisztérium egyik szóvivője közölte, hogy Kurszan Aszanov ellenzéki politikus, a biztonsági szolgálat egykori magas rangú tisztségviselője átvette a belügyminisztérium vezetését, ami a Reuters szerint feltehetően annak a jele, hogy kicsúszik az irányítás Szooronbaj Dzsejenbekov elnök kezéből.

Maga az államfő beszédben fordult a kirgiz néphez, azt állítva, hogy szervezett puccskísérlet történt: 

Egyes politikai erők az éjszaka folyamán kísérletet tettek a hatalom átvételére az általuk el nem fogadott választási eredmények ürügyén.

Az elnök felszólította a politikai pártok vezetőit, hogy csillapítsák le híveiket. Ő sem zárta ki, hogy érvénytelenítik a választási eredményeket, ha a választási bizottság megvizsgálta a voksoláskor történt szabálytalanságokat. Dzsejenbekov közölte, hogy a rendvédelmi szervek az ő utasítására nem nyitottak tüzet a nekik nem engedelmeskedő tüntetőkre, akik pedig egészségügyi dolgozókat bántalmaztak, középületekben okoztak károkat.    

Az egészségügyi minisztérium kedd reggeli összesítése szerint a második napja tartó összecsapásokban 590-en sebesültek meg. Egyes hírek szerint egy ember meghalt. A kínzásellenes kirgiz hivatal közlése szerint 190 rendőr megsebesült az összetűzésekben, és hatan közülük súlyos állapotban vannak. A rendbontásokban ugyanis tíz rendőrautót is  felgyújtottak.

Rovatok