Index Vakbarát Hírportál

Romániai magyarok a választáson: az együttlét ára

2020. október 8., csütörtök 07:37

A helyhatósági választásokon kiderült, hogy a különutas indulás nem vezet eredményhez, az RMDSZ és a fúziós Erdélyi Magyar Szövetség együttesen nem érte el a parlamenti küszöböt. A december 6-án esedékes parlamenti választásokon összefogást sürgetnek.

Együtt kell működni, elengedhetetlen a magyar–magyar párbeszéd

– ez az Erdélyi Magyar Szövetség Kolozsváron tartott sajtótájékoztatóján hangzott el, ahol megpróbálták levonni a szeptember 27-i helyhatósági választások tanulságait.

A felszólalók jelezték, hogy írásban keresik meg a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ), mert szeretnének mindenhol előválasztást tartani a parlamenti választások előtt, hiszen október 22-ig be kell nyújtani a parlamenti választások jelöltlistáit – írta a pártvezetőket idézve a Transindex

Erre reagálva jelentette ki Kelemen Hunor szerdán Bukarestben hogy:

az RMDSZ a 2016-os parlamenti választáson is megteremtette a magyar összefogást, ez most sem rajta fog múlni.

A szövetség vezetője úgy gondolja, fontos, hogy legyen párbeszéd, magyar összefogás, ezért kész meghallgatni a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) javaslatait, a jelöltállításról a végső döntést pedig az önkormányzati választásokon elért eredmények figyelembevételével legkésőbb október 20-ig meghozzák.

NÉGY ÉVVEL KORÁBBAN AZ MPP KÉT POLITIKUSA JUTOTT KÉPVISELŐI MANDÁTUMHOZ AZ RMDSZ JELÖLTLISTÁJÁN A KÉT ALAKULAT KÖZTI MEGÁLLAPODÁS ALAPJÁN.

Az RMDSZ már leadta a jelöltállításhoz szükséges támogató aláírásokat a központi választási bizottságnál, több mint 150 ezer aláírást iktatott, így Románia minden megyéjében és a külföldi választókerületben is indíthat jelölteket a december 6-i parlamenti választáson. 

A Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt egyesüléséből létrejött Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke, Csomortányi István közvetlenül a választások után az RDMSZ-t hibáztatta a szeptember 27-i önkormányzati választási fiaskóért. 

Az RMDSZ az elmúlt hetek hazugságáradatával megfosztotta Nagyváradot egy magyar alpolgármestertől, Bihar megyét egy magyar alelnöktől. Az erdélyi magyarok által leadott szavazatok mintegy 15 százalékát nem az RMDSZ szerezte meg, ezért luxus az egypártrendszer gőgjével viszonyulni a kisebb magyar politikai erőhöz. 

Mind az RMDSZ, mind az EMSZ sok helyen ért el sikereket, viszont a jelöltállításkor elmaradt egyeztetések mandátumvesztességekkel jártak

Romániai választás

Idén a választói névjegyzékben szereplő csaknem 19 millió állampolgár legalább fél százaléka, vagyis 95 ezer választó támogató aláírása szükséges ahhoz, hogy egy párt vagy kisebbségi szervezet országos jelöltlistát állíthasson. A külföldi jelöltlistákat azért kell korábban leadni, hogy a külföldön élő román állampolgároknak időt biztosítsanak a levélben történő szavazásra. A hazai képviselő- és szenátorjelöltek névsorát október 22-ig kell benyújtani a megyei választási bizottságokhoz.

Rovatok