Index Vakbarát Hírportál

ACB-t alkotmánybírónak választották, Trump történelmi napot ünnepelt az eskütételen

2020. október 27., kedd 07:11 | aznap frissítve

Az amerikai szenátus megszavazta Amy Coney Barrett konzervatív alkotmánybíró jelöltségét hétfőn az esti órákban, a bíró le is tette hivatali esküjét. Donald Trump ünnepel. A demokraták visszavágást ígérnek.

A szenátorok párthovatartozás szerint 52:48 arányban szavazták meg az új alkotmánybírót, Amy Coney Barrettet. Egyetlen republikánus politikus, Maine állam szenátora, Susan Collins voksolt együtt a demokratákkal és nemleges szavazatot adott le. Donald Trump amerikai elnök üdvözölte a döntést (korábbi elemzésünket a választást jelentőségéről itt olvashatja). „Történelmi nap ez Amerika számára” – jelentette ki a Fehér Házban az esketési ceremónián.

Félelem és részrehajlás nélkül

Amy Coney Barrett röviddel a szenátusi szavazás után Clarence Thomas főbíró irányításával tette le a hivatali esküt a Fehér Házban. Az új alkotmánybíró az eskütételkor ismételten ígéretet tett arra, hogy személyes meggyőződését nem érvényesíti a bírói gyakorlatában. Ha nem így cselekedne, akkor „nem tenne eleget hivatali feladatának” – szögezte le. Kifejtette, hogy független lesz az elnöktől, aki jelölte, és a republikánus szenátoroktól, akik megszavazták őt. „Munkámat félelem és részrehajlás nélkül fogom végezni” – jelentette ki. 

Az ünnepséget a nagy amerikai televíziós társaságok élőben közvetítették. Donald Trump beszédében méltatta Coney Barrett szakmai felkészültségét. Úgy fogalmazott: a 49 éves jogásznőnek, aki eddig szövetségi kerületi fellebbviteli bíró volt, kifogástalan a szakmai felkészültsége, nagylelkű a (katolikus) hite és nemes a jelleme.

Beszédében Trump az Egyesült Államok „ragyogó örökségéről” is beszélt. Soha nem szabad elveszíteni hitünket a történelmünkben, az örökségünkben és a hőseinkben” – mondta.      

Brilliáns bíró vs. álszent döntés

Az esti szenátusi szavazás előtt Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének frakcióvezetője felszólalásában szintén Amy Coney Barrett felkészültségét hangsúlyozta. Briliáns bírónak nevezte a jelöltet, kiemelve, hogy soha nem keveredett politikai vitákba. Lindsey Graham, a szenátus igazságügyi bizottságának republikánus elnöke történelmi napnak nevezte Coney Barrett megválasztásának napját.     

Chuck Schumer, a szenátus kisebbségben lévő demokrata párti frakciójának vezetője úgy vélekedett, álszent döntés született, mert szerinte Donald Trump nem a képességei és a felkészültsége alapján jelölte Barrettet, hanem azért, mert a bírónő radikális jobboldali véleményt képvisel, nevezetesen az abortusz, az emberi jogok vagy a klímavédelem ügyeiben.     

A hét gyermeket nevelő Coney Barrett konzervatív és katolikus hitében mélyen elkötelezett személyiség, aki jogászként azt vallja, hogy a törvényt betű szerint be kell tartani, nem pedig értelmezni kell, majd az értelmezés alapján meghozni a döntést. Jelölését a demokraták kezdettől fogva elutasították. Részben arra hivatkoztak, hogy az elnök a választások előtt jelölte őt  amihez egyébként Trumpnak alkotmányos joga volt –, részben pedig a konzervativizmusa miatt nem támogatták a bírónőt.   

6:3

Amy Coney Barrett már kedden munkába áll. Megválasztásával a kilenctagú alkotmánybíróságban 6:3 arányban többségben lesznek a konzervatív bírák. Elődje, a  szeptemberben elhunyt Ruth Bader Ginsburg liberális volt. Az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság az amerikai politika és társadalom életét befolyásoló irányadó döntéseket hoz, bíráinak megbízatása élethosszig tart. Amy Barrett a harmadik konzervatív alkotmánybíró – Neil Gorsuch és Brett Kavanaugh után –, akit Donald Trump jelölt, és akit a szenátus meg is szavazott.

A demokrata párti politikusok közül sokan már hétfő este reagáltak a szavazásra és az azt követő eskütételre. Kamala Harris, a demokraták alelnökjelöltje a szavazás után erősen bírálta a döntést, és azt mondta újságíróknak: „Ezt nem fogjuk elfelejteni.” Harris törvénytelennek minősítette az alkotmánybíró megválasztásának egész folyamatát.

Alexandria Ocasio-Cortez, a Demokrata Párt radikális balszárnyához sorolt képviselő a Twitteren támogatásáról biztosította a demokrata párti politikusok által megfogalmazott felvetést, hogy töltsék fel, azaz bővítsék ki az alkotmánybíróság létszámát a konzervatív bírók kiegyensúlyozására. Elizabeth Warren massachusettsi demokrata párti szenátor ehhez csatlakozva kijelentette: minden megoldás szóba jöhet.

(Borítókép: Amy Coney Barrett leteszi az esküt a Fehér Házban 2020. október 26-án a férje és Donald Trump amerikai elnök társaságában. Fotó: Tom Brenner / Reuters)

Rovatok