Index Vakbarát Hírportál

Putyintól kér segítséget Örményország az azeriek elleni harcban

2020. október 31., szombat 10:27

A civilek és a nem katonai létesítmények elleni támadások leállításáról egyezett meg a többi közt az örmény és az azeri külügyminiszter péntek este Genfben az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezeten belül alakult, a hegyi-karabahi konfliktus rendezésével megbízott minszki csoport közvetítésével.

A felek továbbá átadják egymásnak a másik fél harcokban elesetteinek a holttestét, valamint egy héten belül listát állítanak össze a foglyokról. A békéért közvetítő társelnökök felszólították a feleket, hogy hagyjanak fel a hadmozdulatokkal, és leszögezték, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a konfliktus békés rendezését elősegítsék.

A genfi tárgyalásokkal egy időben az örmény védelmi minisztérium közölte, hogy az azeri hadsereg folytatja a támadást a térségben.

Baku viszont arról adott hírt, hogy az örmény csapatok ágyúzzák Gubadli és Terter környékét. Örményország emiatt kérte Oroszországtól, hogy segítsen szavatolni a biztonságát az Azerbajdzsánnal fennálló, Hegyi-Karabah körüli konfliktusban.

Örményország szeptember 27. óta harcban áll Azerbajdzsánnal, amely fegyverrel akarja visszaszerezni a többségében örmények lakta Hegyi-Karabah enklávét.

Rovatok