Index Vakbarát Hírportál

Totális tesztelés: Minden századik szlovák fertőzött

2020. november 2., hétfő 09:20 | aznap frissítve

Vasárnap este nyolc órára már 3 millió embert leteszteltek Szlovákia 5,4 millió lakosából – írta meg a korkep.sk.

Az eredményről beszámoló Jaroslav Naď’ védelmi miniszter szerint akár a 3,75 milliót is elérheti a szlovák országos teszten megjelentek száma, végleges eredmény valamikor hétfőn várható.

Ahogy az Index is megírta, a kisebb logisztikai fennakadások és zökkenők mellett megvalósított műveletben mindenki a résztvevőket, a lebonyolítókat és a türelmesen sorban álló résztvevőket dicsérte. Ahogy várható volt, szombaton – különösen délelőtt – óriási volt a roham, vasárnap már sokkal egyenletesebbé vált a terhelés, sőt bizonyos helyeken – például a pozsonyi drive-in ponton – előfordult, hogy alig lézengtek néhányan.

A védelmi miniszter vasárnap esti interjújában elmondta, jövő hétvégén a tervek szerint folytatódik a tesztelés, és utána csak az mehet ki az utcára, akinek negatív értékelésű papírja van. A pozitívra tesztelt lakosok aránya egyébként meglepően alacsony, 1-2 százalék körüli értéket mutatott a legtöbb helyen.

Hajnali 1 órára a Semmelweis Egyetem azon hallgatói is visszaérkeztek Szlovákiából, akik önkéntesen segítették a szűrést – olvasható a Hallgatói Önkormányzat Facebook-oldalán.

A szlovák miniszterelnök tegnap Észak-Komáromban személyesen köszönte meg a magyar önkéntesek segítségét. Mint mondta „Bajban ismertük meg, hogy ki is a valódi barátunk, és ezért nagy köszönet jár″.

Rovatok