Index Vakbarát Hírportál

Minszk szerint az EBESZ jelentése nyomásgyakorlás

2020. november 6., péntek 14:49

Minszk elítélte az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ) az augusztusi elnökválasztásról készült, előző nap nyilvánosságra hozott jelentését, mondván, hogy a szervezet nyomást próbál gyakorolni egyik szuverén tagállamára, és ezzel megsérti a saját alapdokumentumaiban foglaltakat.

A belarusz kormány közleménye szerint az EBESZ jelentéstevője, Wolfgang Benedek által készített dokumentum nem bizonyított tényeken alapul, figyelmen kívül hagyja a belarusz hatóságok hivatalos álláspontját, és a belarusz törvények és nemzetközi kötelezettségek szempontjából nem tárja fel teljesen és sokoldalúan a helyzetet.

Minszk ezért nem tartja azt minden hozzáférhető tény és körülmény elemzésén alapuló jogi szakvéleménynek, következtetéseit nem fogadja el, és az ajánlásait sem tartja magára nézve kötelezőnek.

A TASZSZ hírügynökség által ismertetett jelentésében Wolfgang Benedek osztrák jogászprofesszor megállapítja, hogy az augusztus 9-i belarusz elnökválasztás nyilvánvaló hiányosságokat mutatott, beigazolódtak azok az állítások, hogy a választási folyamat nem volt szabad és igazságos. Az 58 oldalas jelentés többek között kimondja, hogy cáfolhatatlan bizonyítékok szólnak amellett, hogy „az elnökválasztást meghamisították, és a belarusz biztonsági erők tömegesen és rendszeresen megsértették az emberi jogokat, amikor felléptek a békés tüntetésekkel és tiltakozásokkal szemben”. A jelentéstevő ezért azt javasolta az EBESZ-tagállamoknak, hogy ne ismerjék el az elnökválasztás eredményét, valamint tartsanak az országban új választásokat az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) felügyeletével.

Benedek az úgynevezett moszkvai mechanizmus alapján készítette el jelentését, Alekszandr Lukasenko kormánya azonban azt írta közleményében, hogy a szóban forgó eljárást felül kell vizsgálni, mert az szerintük elavult, nem hatékony, nem konszenzuson alapul, s a helyzet kiéleződését, nem pedig hatékony rendezését szolgálja.

Rovatok