Index Vakbarát Hírportál

További szankciókat helyez kilátásba az EU Belarusz ellen

2020. november 13., péntek 14:16

Az Európai Unió pénteken elítélte a belarusz hatóságok által alkalmazott erőszakot, amely az előző nap egy újabb kormányellenes tüntető életét követelte, és további szankciókat helyezett kilátásba a tiltakozások elnyomásáért felelős Lukasenko-rezsim ellen – írja az MTI.

Peter Stano, az unió kül- és biztonságpolitikáért felelős szóvivője sajtónyilatkozatában felháborítónak és szégyenteljesnek nevezte, hogy a hatósági brutalitás következtében, csütörtökön Minszkben életét vesztette a 31 éves Raman Bandarenka, akit hatósági őrizetből szállítottak kórházba. A jelentések szerint halálát civil ruhás rendőrök bántalmazásai okozták.

Stano részvétét fejezte ki az áldozat hozzátartozóinak, és kifejtette, hogy a belarusz vezetés nemcsak népe szabadságát és alapvető jogait veszi semmibe, hanem az állampolgárok életét is.

A szóvivő felszólította a hatóságokat, hogy haladéktalanul vessenek véget a békés tüntetők elleni erőszaknak, engedjék szabadon a politikai foglyokat, és indítsanak vizsgálatot az atrocitások elkövetői ellen. Nyomatékosította továbbá, hogy az Európai Unió már 55 belarusz személyre vetett ki szankciókat, és kész további korlátozó intézkedések bevezetésére is.

Belaruszban az augusztus 9-i, az EBESZ szerint egyértelműen elcsalt elnökválasztás óta rendszeresek a tömegtüntetések, az ellenzék ugyanis a kezdetektől fogva meg van győződve Alekszandr Lukasenko választási csalásával kapcsolatban. A tiltakozók Lukasenko távozását, a rendőri erőszak kivizsgálását, a politikai foglyok szabadon bocsátását, valamint új választás kiírását követelik. A tüntetések ellen bevettet hatósági erőszaknak eddig négy halálos áldozta van. Az Európai Unió a Szvetlána Tyihanovszkaja által kezdeményezett Koordinációs Tanácsot ismeri el a belarusz társadalom legitim képviselőjének. Az unió november 4-én Alekszandr Lukasenko és fia, Viktor ellen is büntetőintézkedéseket hozott.

Rovatok