Index Vakbarát Hírportál

Ma este öt éve: a terror péntek 13-ája

2020. november 13., péntek 16:40 | aznap frissítve

Éppen öt esztendeje, 2015. november 13-án (szintén pénteken) 130 embert öltek meg iszlamista terroristák Párizsban; meghalt hét merénylő is, több száz ember pedig megsebesült. Az iszlamista terror azóta is kísérti Franciaországot, csak máshogy.

2015. november 13-a a mai napig a legfeketébb nap a modern francia történelemben. Összehangolt – robbantásos és lőfegyveres – terrortámadás-sorozatban 130 embert öltek meg iszlamista merénylők, az éppen a francia–német barátságos futballmérkőzésnek otthont adó Stade de France stadiont, több belvárosi éttermet, valamint a Bataclan színházat és koncerttermet célba véve. A néhány óra alatt lezajló merényletsorozat a legtöbb áldozatot a Bataclannál követelte, ahol mintegy 90 embert öltek meg. A merényleteket az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta magára. 

A támadók közül az egyetlen túlélő a belgiumi születésű francia Salah Abdeslam volt. Ő elmenekült. Négy hónap múlva fogták el Brüsszelben. 

A Bataclan egy év múlva nyitott ki újra, és Sting volt az első fellépő

Terror, csak máshogy 

Az elmúlt években ilyen összehangolt merényletsorozat, mint 2015 novemberében, nem történt francia földön. A titkosszolgálatok is sokat tanultak a történtekből, a kiemelt helyszíneket fokozottan védik. De az iszlamista terror átalakult, és azóta sem kíméli Franciaországot. Így többek között 

Célzott válaszcsapások 

2016–17-ben az Iszlám Állam hét magas rangú vezetőjét amerikai és francia erők drónok segítségével, célzott támadásokkal végezték ki. A párizsi terrortámadások összes kitervelőjének megölését a francia kormány nem hozta nyilvánosságra, többek között azért – írta a Mediapart francia tényfeltáró portál –, mert a franciák nem akarták elismerni a gyilkosságnak tekinthető likvidálást. Egy másik magyarázat, hogy nem lehet utólag sem igazolni, a célszemélyek valóban meghaltak-e.

Borítókép: Index Fotós: Bődey János

Rovatok