Index Vakbarát Hírportál

Ausztriában először a tanárokat és a rendőröket, majd a teljes lakosságot letesztelik

2020. november 20., péntek 17:11

Tömeges koronavírus-tesztelést kezdenek meg Ausztriában, először a tanárokat és a rendőröket, majd a teljes lakosságot szűrik – jelentette be az osztrák kormány pénteken.

A kétszázezer osztrák tanár és óvodai pedagógus mindegyikét tesztelni fogják december 5-én és 6-án, és azon a hétvégén a tervek szerint véget ér a részleges karantén is. A nagyszabású vállalkozás végrehajtásához több mint száz tesztközpontot létesítenek – adta hírül az MTI. A tanárok után az ország mintegy 40 ezer rendőre következik december 7-én és 8-án.

A kormány tájékoztatása szerint az azt követő hetekben az ország kilencmilliós lakosságának is lehetősége lesz a teszt elvégzésére.

Sebastian Kurz osztrák kancellár megjegyezte, hogy a részvétel önkéntes. Ugyanakkor mindenkit emlékeztetett arra, hogy

a néhány perces teszt néhány hetes karantént akadályozhat meg az országban.

Hozzátette:

Ezért már most arra kérjük a teljes lakosságot, hogy támogassa ezt az országos projektet, és vegyen részt benne. Ez a tömegteszt nagy esélyt jelent Ausztria számára, hogy az oltóanyag elkészültéig visszatérhessen a normalitáshoz

– hangsúlyozta a kancellár, aki egyben közölte: 2021 elejére újabb tömegtesztelést vettek tervbe.

Az osztrák hatóságok már hétmillió antitestszűrésen alapuló gyorstesztet rendeltek meg összesen 50 millió euró (18 milliárd forint) értékben a Roche és Siemens vállalatoktól, illetve további megrendeléseket is terveznek. A kormány szerint az eredmények ezeknél a teszteknél 15 percen belül rendelkezésre állnak. A járvány által különösen erősen sújtott településeken az ingyenes vizsgálatok már hamarabb is elérhetők lesznek. A vizsgálatok elvégzésében az osztrák hadsereg, a mentőszolgálat és a tűzoltóság is közreműködik.

Fontos kérdéseket vet fel, hogy mindennek függvényében hogyan reagál majd Magyarország. Ugyanis bár Orbán Viktor korábbi elmondása szerint „laboratóriumként” tekint Ausztriára, Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere egy hete kétségesnek nevezte a szlovákiai tömeges tesztelés eredményeit, és úgy vélte, nincs összefüggés az ottani fertőzöttek számának csökkenése és a masszív szűrés között.

A járvány kitörése óta a kilencmillió lakosú Ausztriában eddig 235 351 az azonosított fertőzöttek száma, akik közül 2224-en elhunytak a betegségben. A fertőzésből kigyógyultak száma 156 483.

Rovatok