Index Vakbarát Hírportál

Pénzbüntetésre ítélték a Pussy Riot két tagját

2020. november 23., hétfő 18:44

A Pussy Riot orosz feminista punkzenekar és mozgalom két tagját vették őrizetbe, amiért októberben, Vlagyimir Putyin orosz elnök születésnapján az LMBTQ közösség zászlaját tűzték ki kormányzati épületekre Moszkvában – írta meg az Index is.  A zenekar szerint a szivárványzászlót ajándéknak szánta az államfőnek a szeretet és a szabadság hiányának jelképeként.

A feminista punkbanda ügyvédje közölte hírügynökségekkel, hogy a Pussy Riot két aktivistáját moszkvai bíróságok 10 ezer, illetve 15 ezer rubel (40 ezer, illetve 60 ezer forint) pénzbírságra ítélték, amiért részt vettek az akcióban.

Szergej Tyelnov jogász azt mondta:

Bizonyosan fellebbezni fogunk az ítélet ellen, amely megsérti a szólás- és gyülekezési szabadsághoz való jogot.

Marija Aljohinát 2012 februárjában már őrizetbe vették a Pussy Riot két másik tagjával együtt, miután "punkmisét" mutattak be a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban, kérve Szűz Máriát, hogy űzze el Putyint a hatalomból. Csak 21 hónapi fogva tartás után helyezték őket szabadlábra. Veronyika Nyikulsina egyike volt azoknak az előállított, és rövid szabadságvesztésre ítélt tiltakozóknak, akik 2018 júliusában az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon elfoglalták az egyik futballpályát, tiltakozásul, mint fogalmaztak, az orosz politika által elkövetett visszaélések ellen.

Rovatok