Index Vakbarát Hírportál

Víruspingpong: Európa és Kína egymásra mutogat

2020. november 25., szerda 10:26

Egy olasz tanulmány szerint a Covid–19 már jóval korábban az országban lehetett, mint ahogy Kínában azonosították az első fertőzötteket. Az ázsiai ország sajtója ugrott is a lehetőségre, hogy elhintse: egyáltalán nem biztos, hogy tőlük indult világhódító útjára a járvány.

Lehet, hogy egy olasz ráköhögött egy németre, aki ráköhögött egy gyorsfagyasztott árucikkre, azt egy kínai megfogta, elment egy nemzetközi sporteseményre, köhintett egyet, majd a sportolók hazavitték a kórt Európába. De az is lehet, hogy nem. Lényeg, hogy ne Kínára terelődjön a gyanú.

A járvány kezelésével küszködő Egyesült Államok elnöke, Donald Trump számtalanszor és nyomatékosan kijelentette, hogy a Covid–19-járvány Kínában tört ki, onnan származik, ezért megilleti a kínai vírus elnevezés. Trump ezzel hárította a felelősséget azért, hogy országát megfektette a járvány, pedig már az év elején tisztában volt azzal, hogy egy új típusú, kifejezetten ragályos kórokozó száll a levegőben. 

Egy friss olaszországi tanulmány szerint azonban meglehet, a vírus már Európában volt 2019 szeptemberében, mintegy három hónappal azelőtt, hogy Kínában azonosították volna az első fertőzéseket. Egyben öt hónappal azelőtt, hogy Olaszországban igazolták az első megbetegedéseket. 

Az olasz nemzeti onkológiai intézet tanulmánya szerint tavaly szeptember és idén március között mintegy 950 önkéntes vett részt tüdőrákszűrésen, és 12 százalékuk vérében kimutatták a vírus ellen képződött ellenanyagot, azaz antitestet. Az ellenanyag-termeléshez idő kell, így az olasz eredmények azt feltételezik, hogy sokan már átestek a fertőzésen, és kialakult a védettségük. 

Az olasz kutatás társszerzője, Giovanni Apolone azt szűrte le, hogy

az új típusú koronavírus sokáig képes észrevétlenül, alacsony halálozási aránnyal lappangani a lakosság körében. Ez viszont nem azt jelenti, hogy eltűnőben lenne, hanem „készül a roham megindítására”, amikor a környezet – például a hőmérséklet – kedvezővé válik neki.

Olasz kutatók rámutattak: Lombardiában 2019 utolsó negyedévében az átlagnál magasabb volt a tüdőgyulladásos és influenzás esetek száma. Meglehet, hogy valójában a koronavírussal küzdött a szervezetük.  

Kínába hurcolt vírus, vagy vírussal meghurcolt Kína?

A széles körben a Kínai Kommunista Párt nemzetközi szócsövének tekintett angol nyelvű Global Times szakértőkre hivatkozva megjegyezte:

van alapja annak a feltételezésnek, hogy a Covid–19 nem Vuhanból származik, csak ott azonosították először. 

Jang Csan-csiu (Yang Zhanqiu), a vuhani egyetem virológiai szakának tankszékvezető-helyettese szerint nem kizárható, hogy a vírust külföldről vitték be. Ezt arra alapozza, hogy november 10-e és 20-a között nyolc embernél igazolták a vírusfertőzést Tiencsinben (Tianjin), közülük ketten pedig rakodómunkások, akik gyorsfagyasztott importtermékkel érintkeztek. A tiencsini hatóságok november elején több ilyen terméken koronavírust találtak. 

Csou Ce-csün (Zhou Cijun), a Pekingi Egyetem népegészségügyi karának professzora szerint reális alapja van annak, hogy a gyorsfagyasztott élelmiszereken életben marad a vírus, így azt akár be is hurcolhatták Vuhanba. 

Vagy mégis Kínából, de nem úgy?

Egy másik elmélet szerint a vírust Kínából vitték haza francia sportolók a tavaly októberben Vuhanban tartott Katonai Világjátékokról. A Le Parisien francia lap még a tavasszal azt fejtegette: a mintegy 400 fős francia delegáció egyes tagjai már a mintegy 10 ezer résztvevővel megtartott sporteseményen elkaphatták a vírust, és hazavihették Európába. A francia versenyzők közül többen is megbetegedtek, vagy a koronavírus-fertőzés tüneteivel küszködve tértek haza, de akkor még influenzaként könyvelték el a panaszokat. Az M4 Sport közcsatorna híroldala pedig arról írt: Tóth Tamás magyar triatlonos is elkaphatta a koronavírust a vuhani játékok alatt. 

Mindazonáltal semmi sem bizonyítja, hogy a Covid–19 kínai eredetű, attól függetlenül, hogy a járvány először ott tört ki. Kína megítélése jelentősen megromlott a világjárvány kitörése óta. A Pew Research amerikai kutatóintézet 14 fejlett országban végzett október eleji közvélemény-kutatása lesújtó képet fest arról, miként vélekednek Kínáról. A megkérdezettek nagy többsége  úgy gondolta: Kína rossz munkát végzett a járvány kezelésében. Megfigyelők szerint a pandémia miatti gazdasági nehézségekért könnyű bűnbakot találni Kínában, amely – ahhoz képest, hogy válaszadók szerint rosszul kezelte a helyzetet – azóta legyűrte a vírust

Mint bármely más országnak, Kínának is érdeke, hogy nemzetközi megítélése jó legyen, így azon van, hogy a vírust ne hozzák összefüggésbe az országukkal. 

(Borítókép: Rendőr őrködik a lezárt Huanan Seafood nagykereskedelmi piacon kívül, ahol a koronavírust felfedezték Vuhanban 2020. január 24-én. Fotó: Hector Retamal / AFP)

Rovatok