Index Vakbarát Hírportál

Trump elnöki kegyelemben részesítette Michael Flynn volt nemzetbiztonsági tanácsadót

2020. november 26., csütörtök 13:29

Donald Trump kegyelemben részesítette Michael Flynn korábbi nemzetbiztonsági tanácsadót. Ezt maga az elnök közölte a Twitteren szerdán.

Büszkén jelentem be, hogy Michael T. Flynn tábornok teljes körű elnöki kegyelemben részesült –

írta bejegyzésében az elnök .

Flynn a Trump-kormányzat első nemzetbiztonsági tanácsadója volt, de a 2016-os választási folyamatba történt orosz beavatkozás gyanúját vizsgáló nyomozás során  lemondott. A konkrét oka a lemondásának az volt, hogy nem tárta fel a nyomozóknak a választási kampány idején a Washingtonba akkreditált orosz nagykövettel folytatott megbeszéléseit. Flynnt az igazmondás hiányáért elítélték, de fellebbezett. Ügyvédje arra hivatkozott, hogy a nemzetbiztonsági tanácsadónak hamis állításokkal csapdát állítottak a vizsgálatot folytatók

A csapdát állító Peter Strzok különleges ügynököt nem sokkal később eltávolították az FBI-ból. Az orosz beavatkozás vádja később teljesen hamisnak bizonyult, sőt, úgy tűnik Trump elnökké választása után titkosszolgálati szervezkedés indult lejáratására.

Flynn később fellebbezett, ám a fellebbezési kérelmére, valamint az igazságügyi minisztérium kérelme nyomán indult perek még nem zárultak le. Viszont az elnöki kegyelemmel ezek okafogyottá váltak, megszüntek. 

Flynn a második olyan személyiség Trump közvetlen környezetéből, akit az elnök teljes körű kegyelemben részesített. Korábban Roger Stone kapott elnöki kegyelmet. Stone évtizedeken keresztül Trump bizalmas tanácsadója volt, akit szintén az orosz választási beavatkozás ügyében folytatott eljárásban ítéltek el.

Rovatok