Index Vakbarát Hírportál

A moldáv elnök tüzet gyújtott Európa új puskaporos hordójánál

2020. november 30., hétfő 17:42

Maia Sandu megválasztott moldovai elnök hétfőn úgy foglalt állást, hogy Oroszországnak ki kell vonnia katonáit és fegyvereit a szakadár oroszbarát Dnyeszter menti területről, az ott szolgáló orosz békefenntartókat pedig fel kell váltaniuk az EBESZ égisze alatt tevékenykedő polgári megfigyelőknek – tájékoztatott az MTI.

Az Interfax szerint Sandu kitért arra, hogy a Dnyeszter-melléken állomásozó orosz hadseregcsoport két részből áll: egy műveleti egységből (OGRV), amely mindenfajta hivatalos megállapodás híján állomásozik Moldova területén, valamint egy békefenntartó egységből. Az új elnök közölte:

Nincs és sohasem volt megállapodás ezeknek a csapatoknak az állomásoztatásáról, hiányzik Moldova beleegyezése e hadseregcsoport állomásoztatásához az országunkban. Ki kell vonni őket az ott tárolt fegyverekkel és lőszerekkel együtt.

Az orosz kontingens másik része békefenntartó feladatokat lát el. Sandu úgy foglalt állást, hogy az orosz békefenntartókat fel kell váltaniuk az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) égisze alatt tevékenykedő polgári megfigyelőknek, „tekintettel arra, hogy fegyveres összetűzések veszélye már rég nem áll fenn”.

Ezzel ellentétesen nyilatkozott Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn Moszkvában. Közölte:

Súlyos regionális destabilizálódáshoz vezethet a Dnyeszteren túli terület státusának megváltoztatása, ebben a témakörben kerülni kell a hirtelen mozdulatokat.

Peszkov ezt arra a kérdésre válaszolva jelentette ki, hogy milyen körülmények között vonnák ki az orosz békefenntartókat Moldova Dnyeszteren túli területeiről, amelyek lakosságának zöme orosz anyanyelvű. Kijelentette:

Oroszország nagyon fontos feladatot lát el, és nyilvánvaló, hogy a nemzetközi jog szellemén és betűjén nyugvó status quo megváltoztatása komoly destabilizációhoz vezethet. Természetesen arra számítunk, hogy mindez megbeszélések témája lesz, és senki nem tesz hirtelen mozdulatokat.

Peszkov egyúttal közölte, hogy javaslatával kapcsolatban Sandu előzetesen nem konzultált Moszkvával. Megjegyezte, hogy a leköszönő elnökkel, Igor Dodonnal „jóval konstruktívabb” a párbeszéd. Mint mondta, a Kreml arra számít, hogy az új moldovai vezetésben megvan az igény a kétoldalú kapcsolatok kiegyensúlyozottabb megközelítése, a folytonosság iránt.

Figyelembe fogjuk venni a hirtelen lépések minden negatív körülményét

– fogalmazott a szóvivő. Azzal kapcsolatban, hogy Moszkva felvette-e a kapcsolatot Sanduval, a szóvivő azt mondta, hogy a kapcsolattartás a diplomaták révén történik. Emlékeztetett rá, hogy Vlagyimir Putyin elnök üdvözölte a megválasztott államfőt.

Szakértők szerint az Európa-párti Sandu lépése a helyzetet ismerőket nem lephette meg, már a kampány során is hangoztatta egyesülési szándékát az 1992-ben elszakadt Transznyisztria esetében. Kevéssé ismert, hogy Moldova Romániával való egyesülését is támogatja.

Rovatok