Index Vakbarát Hírportál

Együtt tüntettek a vállalkozók és az abortusztilalom ellen tiltakozók Varsóban

2020. december 13., vasárnap 20:33

A beteg magzatok művi vetélését tiltó alkotmánybírósági döntés ellen tüntettek vasárnap több lengyel városban, köztük Varsóban, ahol a koronavírus-járvány miatt elrendelt szigorításokat elutasító vállalkozók is csatlakoztak a tiltakozókhoz – adta hírül az MTI.

A több ezer embert mozgósító varsói tiltakozás résztvevői az egyik belvárosi tértől haladtak a lengyel kormánypárt elnökének, Jarosław Kaczyński kormányfőhelyettesnek a Żoliborz negyedben álló háza felé. A tüntetők több csoportban, az útjukat eltorlaszoló rendőrségi kordonokat megkerülve meneteltek, abortuszpárti és kormányellenes jelszavakat skandálva. Az akciót végül a szervezők felhívására befejezték.

A rendőrség figyelmeztette a tiltakozókat, hogy a járvány miatt gyülekezési tilalom van érvényben. Több tüntetőt őrizetbe vettek, egyeseket igazoltattak, pénzbírságokat szabtak ki. A tiltakozók egy csoportja  összecsapott a  rendőrökkel.

Lengyelországban október 22. óta szerveznek tüntetéseket, amióta az alkotmánybíróság a lengyel alaptörvénnyel meg nem egyezőnek minősítette azt az előírást, amely lehetővé teszi a terhesség mesterséges megszakítását, amennyiben az orvos valószínűsíti, hogy a gyermek súlyos egészségkárosodással fog világra jönni.

Az egyelőre nem hatályos alkotmánybírósági döntés elleni tüntetések egy idő után kormányellenessé váltak. Így a vasárnapi tiltakozáson a járványintézkedések által érintett vállalkozók, köztük a górálok (hegyvidékek lakosai) is részt vettek. A lengyelországi hegyekben az idén egészségügyi szabályok betartása mellett üzemelhetnek a sípályák, de zárva tartanak a szállodák, ezért a helyi lakosok jelentős bevételkiesésre számítanak a téli idényben.

Rovatok