Index Vakbarát Hírportál

32 év múltán, de kézre kerülhet a bombakészítő

2020. december 21., hétfő 08:41 | aznap frissítve

Amerikai rokonaihoz készült karácsonyozni a váci Roller család három tagja – éppen ma 32 évvel ezelőtt. Utastársuk volt egy idős budapesti asszony is. Frankfurtból indult gépük New Yorkba és Detroitba már nem érkezett meg, mert felrobbant a skóciai Lockerbie felett. Ők négyen voltak magyarok a PanAm 103-as járata tragédiájának 270 halálos áldozata közül. Most váratlanul újabb vádemelés következhet, ezúttal is egy líbiaival szemben.

Harminckét évvel az 1988. december 21-i Lockerbie-katasztrófa után szinte minden főszereplő halott már. A PanAm amerikai légitársaság 103-as járata ellen végrehajtott líbiai merényletben nyomban életét veszítette

Meghaltak időközben mindhárom ország akkori vezetői: 

Megszűnt a PanAm, és nem él már a Lockerbie-ügy egyetlen elítéltje

De csak szinte minden főszereplő hunyt el. Négyen ugyanis még életben vannak, és ennek az utóbbi napokban jelentősége lett. él még 

A La Belle-től Lockerbie-ig

1988-ban az akkor 19 éves Dornstein a fivérét veszítette el a Lockerbie-merényletben, amelyet Kadhafi az országának két évvel korábbi amerikai bombázása miatt rendelhetett el. (Ez utóbbinak viszont egy nyugat-berlini diszkó, a La Belle elleni 1986-os terrortámadás volt az előzménye; ennek amerikai katonák is áldozatul estek.) Dornstein oknyomozása is hozzájárult ahhoz, hogy különböző amerikai és brit sajtóforrások szerint Maszúd ellen akár már a napokban vádat emelhetnek Washingtonban. 

Dornstein a la belle diszkótól Lockerbie-ig kötötte össze a hiányzó láncszemeket, és 2015-ben háromrészes dokumentumfilmet mutatott be az ügyről Testvérem felrobbantója címmel. 

A leghiányzóbb láncszem éppen az volt: ki készítette a gépet levegőbe repítő plasztikbombát?  

Szenúszi – aki szintén érintett lehet – és Maszúd is líbiai börtönben ül jelenlegi sajtójelentések szerint. Előbbivel szemben a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság is vádat emelt, utóbbit pedig tíz év börtönre ítélték bombakészítésért. 

William Barr nemrég bejelentette: most szerdán, még a Trump-kormány hivatali idejének januári lejárta előtt távozik posztjáról, miután ismét, ezúttal a választások tisztaságának kérdésében különbözött össze Donald Trump elnökkel. 

Barr 29 éve, az 1991-es vádemeléskor azt mondta: 

Nem nyugszunk addig, amíg minden felelőst az igazságszolgáltatás elé nem állítunk. 

Ha fel akar lépni Maszúddal szemben is, két napja van még rá, és amerikai sajtóhírek szerint ez lehet közszereplőként a búcsúja. Sőt az első amerikai Lockerbie-per előtt is megnyithatná az utat; Meghrabit még Hollandiában egy skót jog szerint ítélkező bíróság ítélte el.

A PanAm utasai után fejenként eredetileg 10-10 millió amerikai dollár kártérítést ajánlottak, de sajtóinformációk szerint a családok végül ennél kevesebb pénzt kaptak. 

Borítókép: Getty Images Hungary Fotós: Bryn Colton

Rovatok