Index Vakbarát Hírportál

Iránt fenyegeti egy amerikai parancsnok

2020. december 21., hétfő 08:57

Az Egyesült Államok azonnal visszavág, ha Irán a Forradalmi Gárda januárban megölt parancsnoka halálának évfordulója körül megtámadná az amerikaiak bármely létesítményét a Közel-Keleten – idézi Frank McKenzie tábornoknak, a térségbeli amerikai erők parancsnokának vasárnap esti bejelentését az MTI.

Irak, Irán és az Egyesült Államok 2020. elején súlyos fegyveres konfliktus szélére sodródott, mert az Egyesült Államok a bagdadi reptéren dróncsapással megölte az iráni Forradalmi Gárda elitegységének vezetőjét, Kászim Szulejmánit és egy iraki síita milícia vezetőjét. Az Iránnal rokonszenvező iraki fegyveres szervezetek akkor bosszút esküdtek a haláluk miatt.

Azóta számos rakétatámadás érte például Bagdadban a szigorúan védett, úgynevezett Zöld Zónát, amelyben az amerikai nagykövetség is van, de több offenzíva érte a bagdadi repülőteret is, ahol Szulejmáni meghalt. Washington szerint ezeket a támadásokat Irán támogatta síita szervezetek – a bosszút esküdők – követik el, de Teherán ezt soha nem ismerte el.

Éppen vasárnap este, amikor McKenzie tábornok nyilatkozott, nyolc rakéta csapódott be a Zöld Zónában, és a támadók nyilvánvalóan az amerikai nagykövetséget vették célba – közölték iraki biztonsági források. Némi anyagi kár keletkezett, de áldozatul senki nem esett az offenzívának – tették hozzá.

Irán megint nekilátott nukleáris tervei megvalósításának?

Az AP hírügynökség nyilvánosságra hozott egy olyan műholdképet, amelyen az látszik, hogy a nukleáris építményeiről ismert iráni Fordóban, a hegy gyomrában titokban megépített telepen újabb építési munkálatokat végeznek – számolt be róla portálunk vasárnap. A felvétel nyilvánosságra hozása kapcsolatban lehet a Trump-kormánnyal, amely Irán ellen a nyílt háborún kívül minden eszközt bevetett és bevet.

Rovatok