Index Vakbarát Hírportál

Az orosz külügyminisztérium bekéretett több nyugati diplomatát

2020. december 22., kedd 12:52

Bekérették az orosz külügyminisztériumba kedden Németország, Svédország és Franciaország moszkvai diplomáciai képviseletének vezetőjét, miután az Európai Unió a múlt héten tiltott vegyifegyver-használat miatt korlátozó intézkedéseket vezetett be hat ember és egy szervezet ellen Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezése miatt.

Moszkva most válaszlépésként uniós vezetők ellen rendelt el büntetőintézkedéseket, kibővítve azok körét, akik nem léphetnek be az Oroszországi Föderáció területére.

Navalnij megmérgezését továbbra is tagadják, az ellenzéki politikus oknyomozását pedig külföldi provokációnak minősítették az orosz hatóságok.

A múlt csütörtökön jóváhagyott uniós szankciók olyan orosz tisztviselőkre vonatkoznak, akik a beosztásuknál fogva közel állnak Vlagyimir Putyin orosz államfőhöz – írja az MTI.

A vegyi fegyverekkel kapcsolatos szankciók összességében jelenleg tizenöt emberre és két szervezetre vonatkoznak. Az érintettek között a csütörtökön jegyzékbe vett hat ember és egy szervezet mellett négyen a Szkripal-ügyben vettek részt, öten pedig a szíriai rezsimmel állnak kapcsolatban. A listán szerepel még a Szíriai Tudományos Vizsgálati és Kutatóközpont (SSRC), a szíriai rezsimnek a vegyi fegyverek fejlesztéséért felelős fő szervezete.

Az elfogadott korlátozó intézkedések a vagyoni eszközök befagyasztása mellett tiltják a beutazást az EU területére. Ezenkívül európai magánszemélyek és uniós székhelyű vállalkozások nem bocsáthatnak pénzeszközöket a szankciós jegyzékbe vettek számára.

Rovatok