Index Vakbarát Hírportál

Az orosz titkosszolgálat szerint külföldi provokáció Alekszej Navalnij oknyomozása

2020. december 21., hétfő 21:40

Külföldi titkosszolgálatok segítségével megvalósított provokáció az Alekszej Navalnij ellenzéki blogger és politikus tényfeltáró akciója a novicsok idegméreggel történt állítólagos megmérgezéséről – tájékoztatta a TASZSZ orosz hírügynökséget az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) sajtóosztálya.

A Der Spiegel című német hírmagazin riportja szerint véletlenül beismerte tettét az Alekszej Navalnij elleni merényletet végrehajtó orosz titkosszolgálati különítmény egyik tagja. A vegyész szakember a magát telefonon kormányzati embernek kiadó orosz ellenzéki politikusnak beszélt a kudarcot valló műveletről.

Eszerint az ellenzéki politikus szervezetébe úgy juttatták be az életének kioltására szolgáló anyagot, hogy a szállodában

BEKENTÉK VELE ALSÓNADRÁGJÁNAK BELSŐ RÉSZÉT.

A szibériai kampánykörúton tartózkodó Alekszej Navalnij azért élhette túl a támadást, mert időben kényszerleszállást hajtott végre a repülőgép, amelyen utazott.

Az FSZB szerint az Alekszej Navalnij által az interneten közreadott állítólagos oknyomozás kitervelt provokáció, amely a biztonsági szolgálat és munkatársainak lejáratását célozta, és nem valósulhatott volna meg külföldi titkosszolgálatok szervezési és technikai támogatása nélkül. Az FSZB szerint az Alekszej Navalnij által közzétett, az egyik munkatársukkal készült videofelvétel hamisítvány, olyan titkosszolgálati fogás, amelyet korábban is alkalmaztak oroszellenes akciókban, és amely kizárja, hogy meg lehessen állapítani a beszélgetés valódi résztvevőinek kilétét.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtöki éves sajtótájékoztatóján „az amerikai titkosszolgálati anyagok legalizálásának” nevezte azt a nemzetközi újságírói oknyomozást, amely arra az eredményre jutott, hogy Alekszej Navalnijt az FSZB emberei mérgezték meg.

Rovatok