Index Vakbarát Hírportál

Lufikkal tüntettek Minszkben az elnök ellen

2020. december 27., vasárnap 18:13

Jelentős atrocitások nélkül zajlott le Belaruszban a szokásos vasárnapi tüntetéssorozat. Bár több embert őrizetbe vettek, az erőszakszervezetek pedig több járművel, köztük rabszállítókkal is felvonultak Minszkben, összecsapásokról, tömeges elfogásokról nem érkeztek jelentések. 

Ennek oka, hogy – ahogy azt az Index korábban megírta – a tüntetők „gerillataktikára” váltottak: nem gyűlnek össze nagy számban, hogy elkerüljék a biztonsági erőket, valamint tematikusan szerveznek kisebb akciókat a közösségi hálókon.

Ezen a vasárnapon is több városban sokan gyűltek össze kis csoportokba, oszlopokba verődve, és az ellenállás szimbólumává vált fehér-piros nemzeti lobogóval a kezükben úgynevezett „szolidaritási sétára” indultak. 

Egyébként a tüntetők hetek óta szerveznek tematikus akciókat. Ma több száz ember piros és fehér léggömböket engedett szabadjára Minszkben a reggeli órákban a nemtetszés kifejezésére azzal szemben, hogy mi zajlik Belaruszban Alekszandr Lukasenko elnök irányítása alatt.

A „Léggömbök vonulása” elnevezésű akcióban így olyanok is részt tudtak venni, akik félnek utcára menni, hiszen otthonukat sem kellett elhagyniuk. 

Akadt, aki rendhagyó módon nyilvánított véleményt, mégpedig az a férfi, aki piros pokrócba öltöztetett fehér lovon ügetett végig a minszki Függetlenség sugárúton. 

Beszámolók szerint az erőszakszervezetek is kisebb létszámú egységekben vonultak ki, vélhetően azért is, mert a tüntetők rövid, egyebek közt a Telegram titkosított üzenetküldő alkalmazáson szervezett akcióit nehezen tudják követni, ezért szétszóródva, csak úgy kinézetre vesznek őrizetbe embereket.  

És ha már az erőszakszervezeteknél tartunk, a Belsat független televízió kissé morbid videót tett közzé, amelynek a tanúsága szerint a rendőrség különleges alakulatának, az OMON-nak a címere díszeleg a falon egy gyerekeknek tartott ünnepségen. Vélhetően a különleges alakulat gyermekeinek szólt a buli, mindazonáltal az OMON aktívan részt vesz a tüntetők elleni atrocitásokban, a civilek bántalmazásában, megfélemlítésében.

Rovatok