Index Vakbarát Hírportál

A fertőzőbb vírusmutációk már Finnországban is megjelentek

2020. december 28., hétfő 21:50

Megjelent Finnországban is a koronavírusnak a korábbinál az a sokkal fertőzőbb új változata, amelyet Nagy-Britanniában mutattak ki először, és a Dél-afrikai Köztársaságban is felfedeztek – írta az MTI. Három utas szervezetében mutatták ki a gyorsan terjedő új variánst , akik december 18-án és 19-én tértek vissza Finnországba.

Két utasnál a vírusnak a kezdetben Nagy-Britanniában megjelent változatát azonosították, míg a harmadikban a Dél-afrikai Köztársaságban megjelent variánsát. A jelentések szerint a három páciens viszonylag jó állapotban van, elkülönítették őket. 

Finnországban december 7-e óta az országba Nagy-Britanniából érkezők számára koronavírustesztet javasoltak abban az esetben is, ha nem mutatták a fertőzés tüneteit. Ez immár a Dél-afrikai Köztársaságból érkezőkre is érvényes. 

A koronavírus Nagy-Britanniában felfedezett variánsát csaknem egy tucat európai országban azonosították, köztük Dániában, Norvégiában és Svédországban.

Egyre több ország rendelt el hosszabb-rövidebb ideig tartó beutazási korlátozásokat emiatt Nagy-Britanniával és Dél-Afrikával szemben is. Magyarország sem engedte leszállni a szigetországból érkező repülőgépeket.  A gyors francia reakciónak a Dovernél feltorlódott kamionosok látták kárát, a káoszt pedig csak napok múlva, szombatra sikerült felszámolni. Hétfőn Japán és Indonézia kormányai döntöttek így. 

Rovatok