Index Vakbarát Hírportál

Szergej Lavrov párbeszédet sürget a Líbiában szemben álló felek között

2020. december 30., szerda 15:32 | aznap frissítve

Minden lehetséges módon párbeszédre kell ösztönözni a líbiai konfliktusban szemben álló feleket, valamint arra, hogy álljanak ellen a harci cselekmények felújítására tett próbálkozásoknak – jelentette ki szerdán Moszkvában Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a líbiai nemzeti egységkormány külügyminiszterével folytatott tárgyalása után tartott közös sajtóértekezleten.

Hozzátette, hogy a belső konfliktus részesei és külső szereplők is lépéseket tesznek annak érdekében, hogy az elindított líbiai politikai párbeszéd állandóvá váljon, és konkrét megállapodásokhoz vezessen

 – írja az MTI.

Oroszországnak egyébként régóta feltett szándéka szerepet játszani a líbiai konfliktus végkimenetelében.

A líbiai külügyminiszter arról beszélt, hogy a nemzeti egységkormány nem rázza le magáról Tripoli és a többi líbiai város védelmének felelősségét, és óva intett mindenkit attól, hogy megpróbálja újjáéleszteni a fegyveres harcokat az országban. Elmondta, hogy orosz vendéglátójával megvitatták a polgári lakosság védelme biztosításának és a törékeny, de létező tűzszünet fenntartásának fontosságát.

Líbiában néhány éve kettős hatalom létezik, a Fájez esz-Szarrádzs vezette, Tripoliban székelő, nemzetközileg elismert egységkormány és egy ideiglenes kabinet, amelyet a parlament és a kelet-líbiai területeket ellenőrzése alatt tartó, Halífa Haftar tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg támogat.

Haftár 2019 áprilisában offenzívát indított Tripoli ellen, amely válaszul mozgósította az irányítása alatt álló fegyveres csoportokat, és hivatalosan Törökországhoz fordult segítségért az Ankarával a katonai együttműködésről aláírt memorandum alapján. Ezután az egységkormánynak Törökország hathatós segítségével sikerült újból ellenőrzése alá vonni a Haftár tábornok csapatai által elfoglalt területeket.

A líbiai politikai párbeszéd fórumának résztvevői idén novemberben Tuniszban megállapodtak, hogy 2021. december 24-én parlamenti és elnökválasztást tartanak Líbiában.

Rovatok