Index Vakbarát Hírportál

Különös szilveszter, ünneprontó barikád

2021. január 1., péntek 09:37 | aznap frissítve

Az újévet elsők között ünneplő Ausztráliában, ahol milliós tömeg szokott összegyűlni a Sydney kikötő felett látható tűzijáték kedvéért, az emberek televízión követték a látványosságot a hatóságok kérésére. Új-Zélandon ugyanakkor nem maradt el a nyilvános ünneplés.

Tömegek lufik felengedésével ünnepelték az újévet Vuhan utcáin, a 2020-ban világméretűvé dagadt koronavírus-járvány kirobbanásának helyeként ismertté vált város hónapok óta vírumentes. Hongkongban másodszor is elmaradt az újévi tűzijáték. 

Szöulban elmaradtak a nyilvános tömegrendezvények, az észak-koreai fővárosban, Fenjanban azonban nagy buli volt az állami tévé szerint koncerttel és tűzijátékkal.

Japánban elmaradt az ünneplés, a császár 2-án mond köszöntőt.

Oroszországban Vlagyimir Putyin ünnepi beszédében az országot sújtó járvány második hulláma elleni harcról beszélt.

Brüsszelben pár tucat bulizó ünnepelte a Nagy-Britannia kiválását az Európai Unióból.

Angela Merkel utolsó ünnepi beszédében az összeesküvés-elméletek veszélyeire figyelmeztetett, miközben a rendőrség bulizókkal csapott össze a Brandenburgi kapunál.

Párizsban pár metróvonalat leszámítva teljes lezárással és erős rendőri jelenléttel zárolt az óév. Olaszországban és Hollandiában ugyancsak a járvány miatti kijárási korlátozások léptek életbe.

Rio de Janeiróban a rendőrség lezárta a legnagyobb bulihelyszínnek számító Copacabanát a bulizók és a brazil enök, Jair Bolsonaro ellen tüntetők elől.

New Yorkban a kijárási korlátozások miatt elmaradt az utcai ünneplés. A rendőrség elbarikádozta a Times Square-t.

Donald Trump elnök ünnepi beszédében orvosi csodának nevezte a rekordgyorsasággal elkészült koronavírus elleni oltóanyagokat, de nem említette, hogy a járványban 350 ezer amerikai veszítette életét 2020-ban.

Rovatok