Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump szeretne újabb „szavazatokat találni”

2021. január 4., hétfő 07:08

Donald Trump amerikai elnök telefonon próbált nyomást gyakorolni Georgia állam legfőbb választási tisztségviselőjére, hogy a „találjon” elegendő szavazatot a novemberi eredmény megfordítása érdekében – írja az MTI a The Washington Postra hivatkozva. 

Az amerikai lap vasárnap egy közel egyórás beszélgetést tett közzé, amelynek a rövidített változata itt meghallgatható:

 A hírek szerint Trump még szombaton hívta fel a szintén republikánus Brad Raffenspergert, a Georgia állam választásának lebonyolításáért felelős helyi főhivatalnokot. 

A The Washington Post azt írta, hogy Trump egyszerre 

hízelgett, könyörgött és fenyegetőzött a beszélgetés során.

Raffensperger és hivatalának tanácsadója azonban visszautasították állításait, és úgy vélekedtek, hogy az elnök a választás tisztaságával kapcsolatban olyan összeesküvés-elméletekre hivatkozik, amelyeket már többször megcáfoltak.

Nézzék, én mindössze ennyit szeretnék. Csak találni akarok 11 780 szavazatot, ami eggyel több, mint amennyire szükségünk van. Mert megnyertük az államot

– mondja az amerikai elnök a hangfelvételen. 

Trump egyébként nemcsak Raffenspergerrel beszélt telefonon, hanem más tisztségviselőkkel is azon államokból, amelyekben szoros volt a választás eredménye. Őket ugyancsak arra akarta rábírni az elnök, hogy még egyszer vizsgálják felül, nem történt-e választási csalás. 

A Fehér Ház, illetve Raffensperger hivatala egyelőre nem reagált a hangfelvétel közzétételére. 

a Szakértők azt emelték ki, hogy Georgia állam „megfordítása” sem lenne elegendő Trump győzelméhez.

A demokrata politikusok részéről Bob Bauer, Joe Biden megválasztott elnök tanácsadója úgy fogalmazott: a felvétel jól példázza Trump „támadását az amerikai demokrácia ellen”. Kamala Harris megválasztott alelnök pedig egy vasárnapi georgiai kampányrendezvényen „hatalommal való nyílt visszaélésként” írta le a történteket, amelyek szerinte Trump kétségbeesettségét mutatják.

Emellett tíz, még életben lévő egykori amerikai védelmi miniszter közös nyílt levélben figyelmeztetett arra,

nehogy megpróbálják felhasználni a hadsereget az elnökválasztást övező konfliktusban, az ugyanis „veszélyes, törvénytelen és alkotmányellenes területre” sodorná az országot.

Trump már régóta azt állítja, hogy a választások során széles körű csalások történtek, állítását azonban nem sikerült bizonyítékokkal alátámasztania. A legutóbbi fejlemény e tekintetben az volt, hogy republikánus szenátorok is bejelentették, hogy szerdán kifogást fognak emelni a választások eredménye ellen.

Vasárnap ezzel szemben republikánus és demokrata szenátorok közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben azt írták, akik a választási eredmény megfordítását szeretnék elérni, azok szembemennek az amerikai nép világosan kinyilvánított akaratával, és egyetlen céljuk, hogy megrendítsék az amerikaiak bizalmát a már eldöntött választás eredményében. 

A dokumentum aláírói közt volt Mitt Romney, korábbi republikánus elnökjelölt is. Rajta kívül Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője ugyancsak arra kérte párttársait, hogy fogadják el a választást eredményét.

Donald Trump egyébként még az elnökválasztás napján tartott sajtótájékoztatóján maga is beismerte, hogy nem tud veszíteni. 

 Az utóbbi hónapok történései nyomán ez valóban megalapozott állításnak tűnik. 

Rovatok