Index Vakbarát Hírportál

A választási csalással vádolt Lukasenko azt üzeni, hogy csak választás útján lehet őt leváltani

2021. január 5., kedd 14:54

Alekszandr Lukasenko belarusz államfő azt üzente szerdán azoknak, akik távozását követelik, hogy az elnöki tisztség sorsáról kizárólag választásokon lehet dönteni.

Azt szeretném, hogy az országban csend és nyugalom legyen. Bizonyára, önök is ezt akarják. Ha valakinek nem tetszik a jelenlegi elnök személye, akkor ezt a kérdést csak választások útján lehet rendezni. Bármennyire is nincs ez ínyére valakinek

 – idézte a választási csalással vádolt Lukasenko szavait a BelTa állami hírügynökség.

Szólt arról is, miért határozott úgy, hogy 2021-et a nemzeti egység évének nyilvánítja. Mint fogalmazott, ezt nem egyszerű mutatványnak szánta, azt szeretné, hogy az emberek megértsék, ő nem a belarusz nép és önmaga ellensége.

Alekszandr Lukasenko közelmúltbeli elnöki rendeletében nyilvánította az idei esztendőt a nemzeti egység évének, hogy megszilárdítsa a belarusz társadalmat, valamint, hogy a szuverenitás és a függetlenség eszméje jegyében erősítse a nemzeti összetartást – írja az MTI.

Belaruszban a tavaly augusztus 9-ei elnökválasztás óta tart a belpolitikai válság. A vitatott tisztaságú választáson az országot 26 éve irányító, 66 éves Lukasenkót hirdették ki hivatalosan elnöknek a szavazatok 80,1 százalékával. Az azóta tartó tüntetések több százezres tömegeket mozgattak meg, nagyobbakat mint bármikor az 1991 óta független volt szovjet tagköztársaságban. Lukasenko nem hajlandó lemondani, ehelyett egyfajta alkotmányreformot ígért. A belbiztonsági erők tüntetők elleni brutális fellépésének eddig legalább három halálos áldozata volt, s a hatóságok ezreket vettek őrizetbe, hogy megtörjék a Lukasenko rendszerével szemben kibontakozott széles körű ellenállást.

Rovatok