Index Vakbarát Hírportál

A zavargások sem tudták megakadályozni Biden győzelmének ratifikálását

2021. január 6., szerda 23:59 | három éve frissítve

Négy ember életét követelte az ostrom, amelyet a távozó elnök, Donald Trump hívei indítottak szerdán az amerikai törvényhozás, a Capitolium épületegyüttese ellen. A roham megszakította Joe Biden elnökválasztási győzelmének kongresszusi ratifikálását, de megakadályozni nem tudta azt.

Cikkünket folyamatosan frissítjük a fejleményekkel. 

Mi történt?

Magyar idő szerint este szerdán este hat óra után kezdődött meg az a kongresszusi ülés, amelyhez Donald Trump és követői még nagy reményeket fűztek.

Ez történik most:

10:40: Angela Merkel is elítélte az Amerikában történt eseményeket.

Sajnálatos, hogy Trump elnök november óta nem tudja elfogadni azt, hogy elvesztette a választásokat

– mondta a német kancellár, hozzátéve, hogy az elnök ezáltal teremtette meg azt a légkört az amerikai nyilvánosságban, amely megágyazott a Capitolium szerdai ostromának.

10:15: A szenátus káplánja megemlékezett a tegnapi ostromról imájában.

Elítéljük az Egyesült Államok Capitoliumának megszentségtelenítését, az ártatlanok vérének ontatását, az emberélet kioltását és azt, hogy sokan a működésképtelenség mocsarába akarják taszajtani demokráciánkat 

– olvasta fel a káplán. 

Az imában emellett az is elhangzott, hogy „a kimondott szóban élet és halál kulcsa rejlik", valamint hogy „az örökös éberséggel kell megvásárolni a szabadságot". 

10:08: Mi várható ezután?

A szavazatok ratifikálása után az elnökválasztás következő – egyben utolsó – lépése az, hogy Joe Bident január 20-án beiktassák az Egyesült Államok következő elnökeként. 

Aznap déltől kezdve hivatalosan is Biden lesz a következő amerikai elnök, Trump és családja pedig elhagyja a Fehér Házat a Marine One nevű elnöki helikopteren. 

A híresztelések szerint azonban az is lehet, hogy Trump már korábban elhagyja a Fehér Házat és ahelyett, hogy megvárná Biden beiktatását, inkább tart egy saját kampányrendezvényt, ahol megpróbálja menteni azt, ami még menthető. 

09:56 Trump megígérte, hogy átadja a hatalmat. 

Donald Trump az elektori szavazatok ratifikálására reagálva megígérte, hogy „zökkenőmentesen" át fogja adni a hatalmat Bidennek.

Az elnök úgy nyilatkozott, hogy ezzel

az Amerikai Államok Történetének legnagyobb elnöki ciklusa ér véget

Hozzátette: bár elnöki ciklusa véget ér, „az Amerika Naggyá Tételéért folyó harc még csak most kezdődik el". 

Hangsúlyozta emellett azt is, hogy továbbra sem fogadja el a választás eredményét, de ennek ellenére is át fogja adni a hatalmat január 20-ig.

09:46: Mike Pence alelnök, a kongresszusi ülés levezetője is bejelentette, hogy hivatalosan is Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke. 

09:42: Gyors ütemben halad előre a kongresszus ülése, Bidennek mostmár 306, Trumpnak pedig 232 szavazatát megerősítették, vagyis az összes állam elektori szavazatát ratifikálták.

Sokan arra számítottak, hogy Wisconsin eredményét is megpróbálják még megóvni a republikánusok, de erre végül nem került sor. 

09: 33: És meg is van a 270 szavazat a CNN szerint!  

09: 31: Folytatódik a kongresszus ülése és az elektori szavazatok számlálása.

A legfrissebb eredmények szerint Bidennek 268 szavazata van, vagyis már csak két voks választja el őt attól, hogy megerősítsék a megválasztását. 

09:22:   282 nem és 138 igen – ez a képviselőházi szavazás végeredménye.

09:09: A Twitterre egy videó is felkerült Nancy Pelosi irodájáról, amelyet tegnap feldúltak a rendbontók.

08:45:  A képviselőház is elutasította az óvást. A szavazatszámlálás még zajlik, azonban a megjelent részeredmények szerint már 245-en nemmel szavaztak és csak 132-en szavaztak igennel. 

08:35: A képviselőházban még csak most szavaznak a pennsylvaniai szavazást illetően benyújtott óvásról. 

A beszámolók szerint itt heves vita folyt a kérdést illetően. Két képviselő – Andy Harris (republikánusok) és Colin Allred (demokraták) – egyenesen üvöltözött egymással, és arra szólították fel a másikat, hogy az üljön vissza a helyére. A heves szóváltás már-már tettlegességig fajult, a többi honatya azonban lecsitította őket. 

07:52: Matt Pottinger, Donald Trump nemzetbiztonsági tanácsadójának helyettese a CNN szerint benyújtotta lemondását. Korábban (03:10) már írtunk arról, hogy a Fehér Ház több tanácsadója a felmondáson gondolkozik a tegnapi események miatt. 

Eközben arról is értesültünk, hogy Mike Pence kabinetfőnökét, Marc Shortot Donald Trump kitiltotta a Fehér Házból. 

07:31: A szenátus közben készen áll a kongresszusi ülés folytatására, azonban a képviselőház még nem jelentette be ugyanezt, így egyelőre rájuk kell várni. 

07:20:  Az FBI weboldalán felhívást tettek közzé, amelyben arra kérték az embereket, hogy segítsenek azonosítani mindazokat, akik erőszakosan léptek fel, vagy erre buzdítottak másokat Washingtonban. 

Arra kérték az embereket, hogy a minden ehhez kapcsolódó információt, fotót és videót juttassanak el hozzájuk.

06:41: A szenátusban lemondtak a vita lehetőségéről, ezért egyből szavazás következett az óvásról.

A szavazás során a kezdeményezés 92-7 arányban elbukott. 

06:33: A republikánusok megóvták a Pennsylvania államban történt választási eredményeket, ami azt jelenti, hogy körülbelül két óráig most erről fognak vitázni a Capitoliumban. 

A politikusok szerint a szavazatszámlálás során történtek visszaélések. 

Joe Biden alig 80000 szavazattal nyert ebben az államban. 

06:25: Kifogást emeltek Pennsylvania eredményei ellen, aminek helyt adott a kongresszusi ülést vezető Mike Pence alelnök. Az óvást Scott Perry republikánus képviselő terjesztette elő, a dokumentumot nyolcvan képviselő és egy szenátor látta el kézjegyével. A szabályoknak megfelelően a szenátorok és a képviselők visszavonultak az üléstermekbe, hogy megvitassák az obstrukciót. 

Az elektori szavazatok aránya jelenleg: Joe Bidennek 244, Donald Trumpnak pedig 157 megerősített szavazata van. A megválasztáshoz 271 szavazat szükséges.

06:19:  Gyors ütemben zajlik az elektori szavazatok hitelesítése. A zavargásokat követően eddig Georgia, Michigan és Nevada eredményei ellen emeltek kifogást képviselőházi republikánusok, de a történtek hatására kihátráltak a szenátorok az óvás mögül, így akadálymentesen folytatódik a választási eredmény ratifikálása.  

05:29 Robert Contee washingtoni rendőr-főkapitány bejelentése szerint a szerdai zavargásoknak összesen négy halottjuk volt, a mellkason lőtt nőn kívül még hárman „orvosi sürgősségi esetként” vesztették életüket. Összesen 52 embert tartóztattak le.

05:02 303-121 arányban a képviselőház is elutasította az óvást az arizonai elektori szavazatok ellen.

04:55 Washingtonban 15 napra szükségállapotot hirdettek, kijárási tilalom is van, este hattól reggel hatig nem lehet az utcára menni – derül ki az NBC News élő hírfolyamából. A kéthetes határidő elég nyilvánvaló célzás, Donald Trumpnak január 20-án, Joe Biden beiktatásakor el kell hagynia a Fehér Házat. 

04:27 Az elnökválasztás eredményének a hitelesítésére a szenátorok és a képviselők együtt fognak ülésezni. Külön azért kezdték, mert a trumpista szenátorok egy része óvást nyújtott be Arizona állam elektorainak a szavazata ellen, így először erről kellett dönteni. Ez az óvás egy teljességgel felesleges lépés, hiszen az óvást a republikánus politikusok többsége sem támogatja, és valószínűleg a zavargások sokkja az oka, hogy egyre többen hátrálnak ki az óvás mögül, amely a szenátusban végül 93-6 arányban el is bukott.

Még a zavargások előtt úgy nézett ki, hogy a republikánusok megóvják több másik csatatér-állam – Georgia, Michigan, Pennsylvania és Wisconsin – elektorainak a szavazatát is.

04:08 A trumpi hisztériától egyébként az elnök zemélyes környezetében sincs elragadtatva mindenki, Karlie Kloss szupermodell – aki Josh Kushnernek, az elnöki vej Jared Kushner öccsének a felesége – a Twittreen azt írta, hazafi cselekedetnek az számít, ha valaki elismeri egy legitim demokratikus folyamat eredményét. Elutasítani ezt és erőszakot szítani szemben áll mindennel, ami amerikai.

Accepting the results of a legitimate democratic election is patriotic. Refusing to do so and inciting violence is anti-American.

— Karlie Kloss (@karliekloss) January 7, 2021

Előfordulhat, hogy Karlie Kloss a távozó elnök lányának, Ivanka Trumpnak szúrt oda, aki egy már törölt tweetben az amerikai hazafi kifejezést használta a capitoliumi zavargókra.

03:46 Képviselőházi elnökként Nancy Pelosi azt ígéri, hogy az igazságszolgáltatás el fogja érni azokat, akik szerdán „megszentségtelenítették” a Capitoliumot.

03:39 A CNN szerint republikánus körökben egyre több szó esik Donald Trump elmozdításáról. A hírtelevízió hat forrásra hivatkozva ír erről. Négyük a 25. alkotmánykiegészítés alapján intézne el ezt, kettejük a hivatalos elmozdítási eljáráshoz indítaná el. Az egésznek ilyen későn is lenne értelme – jegyzi meg a CNN –, mégpedig az, hogy utána eltilthatnák Donald Trumpot attól, hogy valaha szövetségi szintű tisztséget viseljen. Ez azt jelenti, hogy nem indulhatna a következő, a 2024-es elnökválasztáson sem

A megválasztott elnököt, a demokrata Joe Bident egyébként 13 nap múlva, 2021. január 20-án iktatják be a hivatalába.

03:34 Lépett a Facebook is, amely 24 órára felfüggesztette Donald Trump oldalát összeesküvés-elméletek terjesztése miatt.

We've assessed two policy violations against President Trump's Page which will result in a 24-hour feature block, meaning he will lose the ability to post on the platform during that time.

— Facebook Newsroom (@fbnewsroom) January 7, 2021

03:15 Az amerikai légierő veteránja volt a szerdai ostrom alatt lelőtt tüntető. A New York Post azt írja, a mellkason lőtt, majd nem sokkal később sérülésébe belehalt áldozat neve Ashli Babbit, aki tizennégy évet szolgált a légierőnél, majd San Diegoban élt. A gyilkosságról több videó is felkerült az internetre.

03:10 Lemondásukat fontolgatják a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadói. A CNN információi szerint Robert O'Brien, Donald Trump nemzetbiztonsági tanácsadója is beadhatja a lemondását a Capitolium épületénél történt szerdai incidens miatt. Helyettese, Matt Pottinger, illetve Trump kabinetjének második embere, Chris Liddell is bármikor bejelentheti távozását a CNN szerint.

03:00 Nem áll le Donald Trump, a CNN információi szerint a távozó elnök továbbra is Joe Biden választási sikerének elutasítására buzdítja a republikánus képviselőket a most is zajló rendkívüli ülésén. Az amerikai hírcsatorna értesülései szerint az egyik szenátor, Josh Hawley várhatóan továbbra is kitart amellett, hogy a választási eredmények részben hiteltelenek. Több hír is megjelent ugyanakkor arról, hogy republikánus képviselők a vita során Joe Biden támogatásáról, a két párt együttműködésének szükségességéről beszéltek felszólalásaikban. 

02:55 A Nemzeti Gárda ezer főből álló alakulatát küldi a Capitoliumhoz Andrew Cuomo, New York-i kormányzó. A demokrata párti politikus a döntéssel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy ezzel a segítséggel járul hozzá a békés hatalomátadás biztosításához. 

Az elmúlt 244 évben a demokráciánk alapköve a békés hatalomátadás volt. New York készen áll arra, hogy az amerikai emberek akarata békésen és határozottan teljesüljön

– fogalmazott Andrew Cuomo. A Nemzeti Gárda egyébként korábban segítséget kért New Yorktól, hogy az oda tartozó alakulatok támogassák a fővárosban, Washingtonban történt zavargások biztosítását.

02:31 A volt demokrata elnök,  Barack Obama közleményben ítélte el, ami szerdán a Capitoliumon történt, külön kiemelve Donald Trump felelősségét. „A történelem okkal fog a nagy szégyen és gyalázat pillanataként emlékezni a Capitolium épületénél ma történt erőszakra, amit egy távozó elnök idézett elő azzal, hogy

alaptalanul hazudott egy törvényes választás eredményeiről

– fogalmazott Barack Obama. Hozzátette, eddig áltattuk magunkat azzal, hogy mindez meglephet minket. Valamivel korábban Bill Clinton is megszólalt az ügyben. Szerinte az esemény mögött elmúlt négy év mérgező politikája, a félretájékoztatás, a rendszerrel szembeni bizalmatlanság, az amerikai polgárok egymás elleni uszítása áll.

02:25 Újrakezdődhetett a szenátorok és a képviselők ülése. Az erőszak soha nem győzhet – mondja Mike Pence alelnök a beszédében.

02:19 Karl Racine washingtoni körzeti főügyész eközben arra szólította fel Mike Pence-t, hogy éljen a 25. alkotmánykiegészítés adta lehetőséggel Donald Trumppal szemben.

02:15 A Capitoliumon történtek miatt lemondott posztjáról a first lady, Melania Trump kabinetfőnöke, a Fehér Ház korábbi kommunikációs igazgatója. Stephanie Grisham volt a Trump-adminisztráció egyik leghosszabb ideig hivatalt vállaló tisztviselője, még 2015-ben csatlakozott az egy évvel későbbi elnökválasztásra készülő ingatlanmilliárdos kampánystábjához. Cikkében a CNN megjegyzi, hogy Stephanie Grishamnek az utóbbi időkben több konfliktusa volt Donald Trump kabinetfőnökével, nem értett egyet Mark Meadows kommunikációs stratégiájával és személyügyi döntéseivel. Bár Melania Trumppal kiváló kapcsolatot ápol, már többször megpendítette, hogy távozik az adminisztrációból.

02:00 A képviselőház és a szenátus üléséhez a termet időközben megtisztították a betolakodóktól, a szenátorok pedig elhagyhatták azt a helyet, ahova menekítették őket. Már elkezdtek visszaszivárogni a Capitoliumra. A republikánus Lindsey Graham a CNN-nek azt mondta, a céljuk befejezni azt az alkotmányos műveletet, amelyet Joe Biden és alelnöke, Kamala Harris megválasztásának a hitelesítése jelent. Visszatért a washingtoni törvényhozás épületébe Mike Pence is.

01:42 Aki zárolás nélkül úszott meg egy rosszízű kiszólást – hívja fel a figyelmet a CNN –, az a távozó elnök lánya, Ivanka Trump volt. Ő hirtelen felindulásból amerikai hazafiknak nevezte a zavargókat, hogy aztán villámgyorsan törölje az erről szóló tweetjét. Mentségére mondva a bejegyzésben azért figyelmeztetett, hogy mindenféle erőszak elfogadhatatlan.

01:37 A Twitter 12 órára zárolta Donald Trump fiókját. A távozó amerikai elnöknek összesen járom bejegyzését törölték a közösségi alapelvek megsértése miatt. 

This means that the account of @realDonaldTrump will be locked for 12 hours following the removal of these Tweets. If the Tweets are not removed, the account will remain locked.

— Twitter Safety (@TwitterSafety) January 7, 2021

01:31 Egyébként az elmozdítási eljáráson kívül is van lehetőség arra, hogy Donald Trumpot korlátozza a hatalomgyakorlásban – emlékeztet a Vox. Erre a 25. alkotmánykiegészítés 4. cikkelye nyújt lehetőséget, amely szerint a mindenkori alelnök az adminisztráció tagjainak a többségével  együtt dönthet úgy, hogy képtelennek nyilvánítja az elnököt hivatali feladatai ellátására, Az elnöknek ezt a döntést joga van vitatni, az ügyben pedig a képviselőház és a szenátus mondja ki a végső szót kétharmados többséggel. A 4. cikkely adta lehetőséghez még senki nem folyamodott az Egyesült Államok történetében.

01:27 A washingtoni polgármesteri hivatal közlése szerint eddig 15 embert tartóztattak le, nyolc másikat pedig mentők vittek kórházba.

01:15 Az események tükrében inkább mégis elfogadja az elnökválasztás eredményeit egy republikánus képviselőnő. Cathy McMorris Rodgers a Twitteren azt írta, a Capitoliumnál történtek szégyenteljesek, ezért korábbi meggyőződésével szemben támogatni fogja az elektori szavazatokat és Joe Biden győzelmének kihirdetését. Hozzátette: egyben arra bátorítja Donald Trumpot, hogy ítélje a történteket és vessen véget az őrületnek.

01:09 A CNN szerint egy órával a kijárási tilalom hatályba lépése után még mindig sok a tüntető a Capitolium nyugati oldalánál, rendfenntartók sorfala próbálja kiszorítani őket. A biztonsági erők még nem alkalmaztak erőszakot, kényszerítő eszközöket. A tüntetők is békések.

01:04 A Facebookhoz hasonló döntést hozott a Twitter is, a mikroblog-szolgáltató Donald Trump több tweetjét is törölte szerdán – írja a CNN. A törölt bejegyzések egyikében a távozó amerikai elnök arra szólította fel a híveit, hogy „örökké emlékezzenek” erre a napra. 

01:02 Nancy Pelosi bejelentette, hogy a képviselőház még szerda este folytatja a rendkívüli ülését, hogy nyugvópontra jusson Joe Biden elnökválasztási győzelmének a hitelesítése.

00:45 Guy Rosen, a Facebook biztonsági főnöke tweetelt arról, hogy „a rendkívüli helyzetek rendkívüli lépéseket követelnek”, ezért a közösségi háló törölte Donald Trump videóját a felületéről. Indoklása szerint a videó ahelyett hogy csökkentené, csak hozzájárul az erőszak felszításához. 

This is an emergency situation and we are taking appropriate emergency measures, including removing President Trump's video. We removed it because on balance we believe it contributes to rather than diminishes the risk of ongoing violence.

— Guy Rosen (@guyro) January 6, 2021

00:35 Mike Pompeo amerikai külügyminiszter is elítélte a történteket. Pompeo a Twitteren úgy fogalmazott, a törvényen kívüliség és a lázadás az Egyesült Államokban és máshol is elfogadhatatlan. A CNN közben arról írt, az amerikai külügyminisztérium minden diplomatájának megtiltotta, hogy a Capitoliumnál történtekről posztoljanak a közösségi médiában. Az amerikai hírcsatorna szerint ilyen utasításokat terrorcselekmény vagy súlyos természeti katasztrófák estén kap az állomány. Közben a világ minden pontján kérdésekkel ostromolja a sajtó az amerikai kirendeltségeket, melyek így nem tudnak reagálni a megkeresésekre – írja a CNN. 

00:30 A CNN szerint a kijárási tilalom ellenére is jelentős tömeg van az utcákon, amit a helyszínre vezényelt rendfenntartó erők próbálnak kiszorítani a Capitolium környékéről.

00:15 George W. Bush korábbi republikánus elnök hosszú nyilatkozatban ítélte el a Capitoliumnál történteket. „Visszataszító és szívszorító képsorok” – fogalmazott Bush, hozzátéve, egy banánköztársaságban kezelnek így egy választási eredményt, az amerikai demokratikus köztársaságban azonban ez elfogadhatatlan. Bár nem nevesítette Donald Trumpot, a korábbi elnök leszögezte: megdöbbentő egyes politikai vezetők gátlástalanná vált viselkedése, az amerikai közintézmények, hagyományok és jogalkalmazása iránti tiszteletlensége. 

00:05 Az FBI megerősítette, hogy két robbanószerkezetet kellett hatástalanítani, (Ehhez lásd a 22:40-es bejegyzést.)

A tegnapi események

Szerda reggel Donald  Trump még abban bízott, hogy alelnöke érvényteleníteni tudja az elektori szavazatokat, és ezáltal meg tudja akadályozni, hogy Joe Biden legyen az Egyesült Államok következő elnöke.

Ha Mike Pence  sikerrel jár, akkor miénk lesz az elnökség

– írta.

Mike Pence azonban nem váltotta be az elnök reményeit, az alelnök közleményben szögezte le: ehhez nincs meg a jogköre.

Donald Trump hívei erre válaszul áttörték az ülésnek helyet adó Capitolium köré vont kordonokat, és összecsaptak az épületet védő rendőröket. 

Az épületkomplexum két épületének kiürítését rendelték el a rendfenntartók. 

Az összecsapások során lövések is eldördültek, egy nőt mellkason talált el a lövedék. Később kiderült, a tüntető belehalt sérüléseibe. Közben a Capitoliumot védő rendőrök a Nemzeti Gárdától kértek erősítést, a kedélyek azonban a további eszkaláció előtt lehiggadtak. Végül sikerült biztosítani az épületet, késő este folytatták a képviselők a rendkívüli ülést.

20:21: A tüntetők azóta már bejutottak az épületbe is.

20:23: Többen azt követelik, hogy találkozhassanak a szenátorokkal.

20:31: Lezárták a Capitoliumot. A rendőrség arra kérte az épületben tartózkodókat, hogy a „belső fenyegetés" miatt keressenek menedéket a legközelebbi irodahelyiségben és maradjanak csendben. 

20:37: Berekesztették a képviselőház ülését.

 20:39: Az egyik tüntetőnél lándzsa van. 

20:44: Washington polgármestere. Muriel Bowser kijárási tilalmat jelentett be amerikai idő szerint este 6 órától csütörtök reggel 6 óráig.

20:47: Videó arról, ahogy a tüntetők felmásznak az épületkomplexumra. 

20:48: Ez egy puccskísérlet – tweetelte Adam Kinzinger, Illionois republikánus képviselője.

20:51: Miután a kongresszusi ülés előtti beszédében feltüzelte támogatóit, és felbátorította őket arra, hogy vonuljanak az épülethez, Trump most arra kéri őket, hogy „legyenek békések". 

20:54: Evakuálták a képviselőházat. Hatósági források szerint Mike Pence alelnököt is kimenekítették az épületből. Kamala Harris megválasztott alelnök tartózkodási helye nem ismert, de egy munkatársa tudatta: biztonságban van. 

20:59: Rebecca Kaplan, a CBS News tudósítója közzétette a Twitteren, hogy milyen biztonsági utasításokat kaptak a Capitoliumban tartózkodók.

Röviden összefoglalva: mindenki vonuljon be az irodájába (vagy a legközelebbi irodába), maradjon csöndben, ne álljon az ajtók és ablakok közelébe, és várjon a további utasításra. 

21:03: A képviselőházban az őrség már fegyvert szegezett a betörni készülő tüntetőkre. 

21:08: Vajon hogyan fogják ezeket a képsorokat felhasználni az Egyesült Államok ellenfelei? – teszi fel a kérdést a CBS munkatársa.

21:10: Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata elnöke felszólította a Nemzeti Gárdát, hogy tisztítsák meg a Capitoliumot. Eközben az alábbi képek tanúsága szerint a tüntetők bejutottak a szenátus üléstermébe, egyikőjük pedig az kiabálta a pódiumról, hogy „ezt a választást Trump nyerte!". A képviselőket a CNN tudósítása szerint biztonságos helyre evakuálták. 

21:24: A lándzsás embert már fényképezgetik. 

21:39: A szenátus üléstermét megtisztították a zavargóktól. Egyelőre nem tudni, a képviselőházban mi a helyzet. 

21:44: Trump ismét nyugalomra inti a zavargókat, és felszólította őket, hogy tartózkodjanak az erőszaktól. 

21:51: Trump utasította a Nemzeti Gárdát és más szövetségi biztonsági erőket, hogy segítsenek a helyzet rendezésében – tweetelte a Fehér Ház sajtósa. 

21:58: A nemzeti gárda teljes washingtoni állományát bevetik a rendbontók ellen. Ezenfelül rohamrendőrök is érkeztek már a helyszínre.

A CNN tudósítója szerint a Szenátus épületszárnyából kiszorították a zavargókat, akiket igyekeznek a Rotunda felé terelni.

22:02: Az egyik fegyveresről közben felkerült egy videó, amin épp egy rendbontóval szelfizik.

22:07: Több rendfenntartó tisztségviselő közlése szerint egy robbanószerkezetet találtak a Capitolium területén. 

22:11: Joe Biden beszédet mondott, amelyben hangsúlyozta, hogy a zavargók nem Amerikát képviselik.

A megválasztott elnök szerint radikálisok egy kis csoportja tört be a Capitoliumba, akik „a törvénytelenségnek szentelték magukat". 

Ez már nem polgári engedetlenség, hanem a törvényes rend megsértése, káosz, már-már egy lázadás. Ennek most véget kell érnie 

– mondta, hozzátéve: precedens nélküli az a támadás, amely most az amerikai demokráciát érte. 

Biden emellett azt követelte Trumptól: televíziós adásban szólítsa fel a zavargókat a rendbontás felhagyásával. 

22:28: Egy képviselő a Twittere posztolt magáról egy képet, amelyen gázmaszkban látható.

22:30: Donald Trump videót tett közzé a Twitteren.

Az elnök ebben továbbra is azt állítja, hogy választási csalás történt.

Tudom, milyen fájdalmat éltek át. Volt egy választásunk, amelyet nagy különbséggel megnyertünk, de ellopták tőlünk

– kezdte üzenetét. 

Mindemellett arra szólította fel a zavargókat, hogy menjenek haza. 

Békére van szükségünk. Menjetek haza, imádunk titeket, nagyon különlegesek vagytok [...], de most menjetek haza békével. 

– mondta az elnök. 

22:40: Boris Johnson is elítélte a történteket. 

Szégyenletes események zajlanak az Egyesült Államok kongresszusában

– írta a brit kormányfő.

22:40 A CNN egy szövetségi tisztségviselőre hivatkozva azt írja, hogy legalább két robbanószerkezetet kellett hatástalanítani, az egyiket a Capitoliumon, a másikat a Republikánus Párt csúcsszerve, a Republikánus Nemzeti Bizottság irodáinak otthont adó épületben.

22:51 Ami a georgiai pótválasztást illeti  98 százalékos feldolgozottságnál a demokrata Jon Ossoff 50,3 százalékon vezet a republikánus David Perdue előtt.  Ha nyer, 33 évével a demokrata politikus lehet az Egyesült Államok legfiatalabb szenátora.

22:53 A zavargók közül valakinek sikerült betörnie Nancy Pellosi irodájába is – írja a CNN.

22:55 A Facebook volt biztonsági főnöke, Alex Stamos egy tweetben arra szólította fel a volt munkaadóját és a Twittert is, hogy vágja le Donald Trumpot a közösségi felületeiről.

There have been good arguments for private companies to not silence elected officials, but all those arguments are predicated on the protection of constitutional governance.

Twitter and Facebook have to cut him off. There are no legitimate equities left and labeling won't do it. pic.twitter.com/Nji6A4sJum

— Alex Stamos (@alexstamos) January 6, 2021

22:58 A Capitoliumot megtisztították. Ha biztonságos az épület, visszamegyünk befejezni alkotmányos kötelességünket. Ez az Egyesült Államok. Nem fogjuk hagyni, hogy a csőcselék aláássa a jogállamunkat” – nyilatkozta újságíróknak Hakeem Jeffries republikánus képviselő. A CNN arról ír, egyelőre nem ismert, hogy mikor folytathatják a kongresszusi képviselők az ülést, amelyen ratifikálják Joe Biden megválasztott demokrata elnök győzelmét.

23:03 ...és akkor a Capitoliumon megjelent egy akasztófa.

23:06 Muriel Browser washingtoni polgármester szerint a rendőrség utasítani fogja a zavargókat a Capitolium elhagyására. Chris Miller ügyvivő védelmi miniszter eközben bejelentette, hogy a Nemzeti Gárda washingtoni alakulatait teljes egészében mozgósították, és erősítés is érkezhet, ha kell. Az épületkomplexumba behatoló Trump-párti tüntetőket szövetségi szintű vádakkal állítják bíróság elé.

23:18 Donald Trumpnak azt a videóját, amelyről a 22:30-as bejegyzésünk szól, a Twitter vitatott tartalomnak jelölte meg. Kommentelni és retweetelni sem lehet.

pic.twitter.com/Pm2PKV0Fp3

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 6, 2021

23:25 A Capitoliumon mostanra már csak néhány száz zavargó maradt, de nem úgy tűnik, hogy meghallották Donald Trump kérését, hogy menjenek haza. Többen vannak a velük farkasszemet néző biztonságiaknál, akik azért lépésről lépésre próbálják kiszorítani a tömeget – írja a CNN.

23:28 A CNN szerint egyébként Donald Trump nem magától jött rá, hogy mit kell tennie, hanem a  tanácsadói kérték, hogy hagyja jóvá a Nemzeti Gárda behívását és videóban szólítsa fel a zavargókat a Capitolium elhagyására.

23:35 Egyre többen kezdik el firtatni Donald Trump felelősségét az ügyben. Ilhan Omar minnesotai demokrata képviselő szerint a távozó elnök ellen el kell indítani az elmozdítási eljárást, de még Tom Bossert, Donald Trump első belbiztonsági tanácsadója is azt állítja, hogy a távozó elnök felelősségre vonható a zavargásokért.

23:40 Biztonságosnak nyilvánították a Capitolium épületegyüttesét, az ülésteremben tapssal fogadták a hírt – írta több, az eseményekről a helyszínről tudósító Twitter-felhasználó. Az információt hivatalos csatornák még nem erősítették meg, de várhatóan folytatódhat a rendkívüli ülés.

23:45 Helyi idő szerint este hatkor, vagyis negyed óra múlva elkezdődik Washingtonban a kijárási tilalom.

23:50 A szenátus republikánus frakcióvezető, Mitch McConnell azt szeretné, ha a testület tagjai még szerdán visszatérnének az ülésterembe rábólintani az elektori szavazatok eredményére – írja a The Washington Post.

23:53 A Capitoiiumot biztonságosnak nyilvánították – közölte a CNN. A képviselők és a szenátorok nemsokára visszatérhetnek az ülésterembe hitelesíteni az elnökválasztás eredményét.

23:56 Az MSNBC úgy tudja, hogy meghalt az a nő, akit a Capitolium épületében lőttek mellkason. Eközben a CNN azt írja, hogy válságos állapotban vitték kórházba azt a 24 éves férfit, aki az épületkomplexum nyugati állványzatára mászott fel és zuhant le tízméteres magasságból.

(Borítókép: Trump hívei az épületben. Fotó:  Saul Loeb / AFP )

Rovatok