Index Vakbarát Hírportál

Venezuelai választások: európai uniós kritika, orosz támogatás Madurónak

2021. január 6., szerda 19:17

A választási folyamat hitelességének, átláthatóságának és a politikai pluralizmus garantálásának a hiánya miatt a 2020 decemberi választások nem feleltek meg a nemzetközi normáknak – idézte az MTI Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szavait. 

Hangsúlyozta: a nemzetgyűlési választások szervezésének és lebonyolításának módja, a helyi ellenzéki vezetők kizárása miatt, illetve azért, mert a kormányzat nem mozgósított a részvételre,

a voksolás eredménye nem tekinthető a venezuelai nép demokratikus akarata kifejezésének.

Szerinte Venezuelának széles körű társadalmi párbeszédre van szüksége egy hiteles, demokratikus önkormányzati, parlamenti és elnökválasztás lebonyolításához. Az EU fenntartja kapcsolatait az ország politikai és civil társadalmi szereplőivel, köztük Juan Guaidóval, a venezuelai nemzetgyűlés 2015-ben megválasztott elnökével és a nemzetgyűlés leköszönő képviselőivel – írta a távirati iroda. 

A Venezuelában december 6-án tartott parlamenti választásokon elsöprő győzelmet jelentett be Nicolás Maduro baloldali elnök szocialista pártja, amely 256 helyet szerzett a 277 fős új nemzetgyűlésben. A venezuelai ellenzék bojkottálta a decemberi parlamenti választást arra hivatkozva, hogy nincsenek meg a feltételei a tisztességes és szabad szavazásnak. A nyugati demokráciák, élükön az Egyesült Államokkal, szintén elutasították a voksolás eredményét.


A súlyos belpolitikai és gazdasági válsággal küzdő Venezuelában a parlament volt eddig az egyetlen olyan szervezet, amelyet Maduro ellenzéke ellenőrzött.

Közben Oroszország közölte: kész a szoros együttműködésre a hivatalba lépett, új összetételű venezuelai parlamenttel.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője közleményben megjegyezte, hogy a venezuelai parlament vezetése kész széles körű tárgyalási folyamatot indítani valamennyi politikai erővel, így a parlamenten kívüliekkel is a Venezuela előtt álló kihívások, politikai és társadalmi-gazdasági feladatok megoldásáért. Ám ennek előfeltétele a Venezuela elleni törvényellenes szankciók feloldása. 

Rovatok