Index Vakbarát Hírportál

Koszovóban előrehozott választások lesznek

2021. január 7., csütörtök 10:31

Feloszlatta a koszovói parlamentet, és előrehozott választásokat írt ki február 14-re Vjosa Osmani, az elnöki teendőket ellátó házelnök – írta az MTI pristinai sajtóorgánumokra hivatkozva.

Az előrehozott parlamenti választásokat azt követően kellett kiírni, hogy a koszovói alkotmánybíróság a múlt hónapban érvénytelennek nyilvánította a kormány megválasztását.

A testület indoklása szerint a kormányt nem az alkotmánnyal összhangban választották meg, mert Efrem Arifi roma kisebbségi képviselő szavazata, amely nélkül nem alakulhatott volna meg a kormány tavaly júniusban, érvénytelen volt.

Koszovóban mintegy tíz éve egyetlen kormány sem tudta kitölteni hivatali idejét.

Emiatt a lakosság kiábrándult az országot függetlensége kikiáltása óta irányító volt szakadár vezetőkből, és a másfél évvel ezelőtti választásokon a szociáldemokrata-nacionalista Önrendelkezés (Vetevendosje) lett az ország legnagyobb pártja.

Vjosa Osmani házelnök november elején vette át az államfői teendőket, miután Hashim Thaci köztársasági elnök lemondott, amikor megtudta, hogy a hágai különleges ügyészség megerősítette az ellene felhozott vádakat, amelyek szerint háborús és emberiesség elleni bűnöket követett el.

Rovatok