Index Vakbarát Hírportál

Biden: Ez nem tiltakozás volt, hanem káosz, amiért Trump a hibás

2021. január 7., csütörtök 22:49 | aznap frissítve

Terroristának nevezte csütörtökön az előző nap az amerikai törvényhozás épületét ostromló lázadókat Joe Biden. Amerika új elnöke mellett az ügyvezető védelmi miniszter is elítéli a capitoliumi erőszakot, miközben Donald Trump elnöki hivatalból való azonnali felmentését követelik.

"Hazai terroristának" nevezte csütörtökön az előző nap az amerikai törvényhozás épületét ostromló lázadókat Joe Biden megválasztott amerikai elnök, aki Donald Trump távozó elnököt okolta a fővárost megrázó erőszak miatt.


A kongresszus biztonságát megsértő Trump-támogatók tiltakozása szerdán

nem eltérő vélemény, nem rendetlenség, nem tiltakozás volt, hanem káosz

- mondta a megválasztott elnök.

Trumpnak az ország demokratikus intézményeinek szétverésére irányuló tettei közvetlen következménye volt a washingtoni támadás - jelentette ki Biden.

Nemcsak Biden, de Chris Miller amerikai ügyvezető védelmi miniszter is elítélte az amerikai törvényhozás székházánál elkövetett erőszakot.

A tegnapi capitoliumi erőszak elítélendő és az Egyesült Államok alkotmányának elveit sértő tett volt

- olvasható Chris Miller nyilatkozatában.

"Lehetséges, hogy tegnap megrepedt a köztársaságunk, de a törvényhozóink eltökéltsége a nemzet ügyeinek intézése iránt nem ingadozik" - írta Miller, hozzátéve, hogya Pentagon készen áll arra, hogy Joe Biden megválasztott demokrata párti elnök január 20-án békésen vehesse át a hatalmat.

Mint ismert, szerda este a távozó elnök több száz híve ostromolta meg a Capitoliumot, ahol a kongresszus és a szenátus a Joe Biden megválasztott elnökre eladott elektori szavazatok hitelesítése céljából tartott együttes ülést.

A tiltakozókat a nemzeti gárda segítségével távolították el az épületből, az összetűzésben négy ember életét vesztette. Előzőleg Trump beszédet mondott a hívei előtt.

Mentsék fel!

Csütörtökön Donald Trumpnak az elnöki hivatalból való azonnali felmentését követelte Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke az Egyesült Államok alkotmányának 25. kiegészítése alapján. Ennek értelmében a kormány tagjainak többsége vagy egy kongresszus által kijelölt testület az alelnök vezetésével alkalmatlannak nyilváníthatja az elnököt feladatai ellátására.

A Facebook és az Instagram Trump oldalát az elnöki mandátuma végégig zárolta.

Rovatok